Analytiker: Jatsenjuks afgang koordineret med Vesten

Arsenij Jatsenjuk Foto: Ota Tiefenböck

Arsenij Jatsenjuk Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ukraine: Den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk’s afgang er koordineret med Vesten og især USA, der med sikkerhed også har sikret sig, at den ny regering i Kijev ikke vil blive mødt med mistillid, således at der ikke skal udskrives valg i utide. Det mener Ruland Bortnik, der er direktør ved Institut for Politisk Analyse og Management.

Vesten er lige nu frem for alt interesseret i stabilitet. Jatsenjuk’s Folkefront vil også være en del af den ny regering og måske med et større antal ministerposter. De seneste skandaler, på det seneste afsløringen af Porosjenkos involvering i ulovlige ”off-shore” finansielle aktiviteter (”Panama-skandalen”), samt styrtdyk i meningsmålinger for både Porosjenkos Blok og (især) Jatsenjuks Folkefronten ville antagelig føre til et endnu mere kaotisk sammensat parlament i tilfælde af nyvalg.

226 stemmer er nødvendige for at opnå flertal i parlamentet, og det skønnes at mellem 230 og 240 vil støtte en ny regering ledet af Vladimir Grojsman fra Porosjenkos Blok, men flertallet er usikkert. Selv i Porosjenko’s Blok har mellem 20 og 40 parlamentsmedlemmer jævnligt brudt partidisciplinen. Et andet problem er at mange medlemmer af parlamentet simpelt hen udebliver fra møderne i parlamentet. Valg i utide kan derfor bestemt ikke udelukkes.

Det er utvivlsomt en del af aftalen, at Jatsenjuk har immunitet i hvert fald frem til næste valg. Der er rettet korruptionsanklager imod ham, så Jatsenjuk risikerer at dele skæbne med tidligere ledere som Pavel Lazarenko, der er dømt i USA, og Viktor Janukovitj og for den sags skyld Timosjenko, der var under anklage under Janukovitj’ regime og Saakasjvili, der står til fængselsstraf i Georgien, skulle han vende tilbage.

Bortnik udelukker derfor ikke, at Jatsenjuk på et tidspunkt vil flygte og søge om asyl i et vestligt land.

Share This