Amerikanske militærmænd og politikere: Profit ved våbensalget var hovedårsagen til NATO udvidelsen og den nuværende krig i Ukraine

Rusland/USA: “Vi fordømmer volden, krigsforbrydelserne, vilkårlige missilangreb, terrorisme og andre grusomheder, der er en del af denne krig. Løsningen på denne chokerende vold er ikke flere våben eller mere krig, som garanterer mere død og ødelæggelse. Som amerikanere og fagfolk inden for national sikkerhed opfordrer vi præsident Biden og Kongressen til at bruge alle deres beføjelser til hurtigt at afslutte Rusland-Ukraine-krigen gennem diplomati, især i betragtning af den alvorlige fare for en militær eskalering, der kan komme ud af kontrol.” Sådan skriver underskrivere af en opfordring til den amerikanske præsident, herunder professor Jeffrey Sachs, i en artikel udgivet af Eisenhower Media Network.

“Den umiddelbare årsag til denne katastrofale krig i Ukraine er den russiske invasion. Ikke desto mindre har planer og skridt hen imod en udvidelse af NATO til Ruslands grænser været ensbetydende med russiske bekymringer. Og russiske embedsmænd har påpeget dette i 30 år.”

I teksten kan man blandt andet læse:

»Vores forsøg på at forstå det russiske syn på krigen retfærdiggør ikke invasionen og besættelsen, og skal heller ikke forstås som, at russerne ikke havde andet valg end at gå i krig. Ligesom Rusland havde andre handlemuligheder, havde USA og NATO det samme.”

“Efter afslutningen på den kolde krig advarede amerikanske diplomater, generaler og politikere om farerne ved NATO’s udvidelse til Ruslands grænser og for ondsindet indblanding i den russiske indflydelsessfære. Disse advarsler blev udstedt af tidligere regeringsembedsmænd Robert Gates og William Perry, såvel som af diplomater som George Kennan, Jack Matlock og Henry Kissinger.”

Ifølge underskriverne var hovedfaktoren, hvorfor advarsler om NATO-udvidelse ikke blev fulgt, “profit fra våbensalget”. Underskriverne skriver, at ” det lykkedes en gruppe neokonservative og topledere af amerikanske våbenproducenter at forme den amerikanske komité for NATO-udvidelse. Mellem 1996-1998 brugte de største våbenproducenter 51 millioner dollars (94 millioner dollars i dag) på lobbyvirksomhed og flere millioner på kampagnebidrag. Takket være denne generøsitet blev NATO-udvidelsen hurtigt et fait accompli, hvorefter amerikanske våbenproducenter solgte våben for milliarder af dollars til de nye NATO-medlemmer.”

“Opsummeret er NATO ekspansion et nøgletræk ved en militariseret amerikansk udenrigspolitik præget af unilateralisme, regimeskifte og forebyggende krige. Mislykkede krige, senest i Irak og Afghanistan, har ført til blodbad og yderligere konfrontation, en barsk virkelighed, som USA selv har skabt. Den russisk-ukrainske krig åbnede en ny arena for konfrontation og drab. Denne virkelighed er ikke helt vores skyld, men den kan blive vores undergang, hvis vi ikke forfølger en diplomatisk løsning, der stopper drabene og deeskalerer spændingerne.”

Opfordringen er underskrevet af:

Dennis Fritz, Director, Eisenhower Media Network; Command Chief Master Sergeant, US Air Force (retired)
Matthew Hoh, Associate Director, Eisenhower Media Network; Former Marine Corps officer, and State and Defense official.
William J. Astore, Lieutenant Colonel, US Air Force (retired)
Karen Kwiatkowski, Lieutenant Colonel, US Air Force (retired)
Dennis Laich, Major General, US Army (retired)
Jack Matlock, U.S. Ambassador to the U.S.S.R., 1987-91; author of Reagan and Gorbachev: How the Cold War Ended
Todd E. Pierce, Major, Judge Advocate, U.S. Army (retired)
Coleen Rowley, Special Agent, FBI (retired)
Jeffrey Sachs, University Professor at Columbia University
Christian Sorensen, Former Arabic linguist, US Air Force
Chuck Spinney, Retired Engineer/Analyst, Office of Secretary of Defense
Winslow Wheeler, National security adviser to four Republican and Democratic US
Lawrence B. Wilkerson, Colonel, US Army (retired)
Ann Wright, Colonel, US Army (retired) and former US diplomat

Share This