Amerikansk medie om Ukraine: En nation i defensiv men med “aggressive instinkter”

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: En nation i defensiv. Sådan tegner Ukraines præsident Volodymyr Zelensky et billede af Ukraine, men bag lukkede døre lufter han sine “aggressive instinkter” og foreslår langt mere drastiske tiltag i kampen mod Ruslands besættelseshær, skriver The Washington Post. Avisen henviser til lækkede dokumenter fra Pentagon, ifølge hvilke Zelensky overvejede at ødelægge Druzhba-rørledningen, som fortsat forsyner Tjekkiet og Ungarn, altså to NATO-lande, med russisk olie. Han havde også til hensigt at besætte russiske grænselandsbyer, så han kunne “bytte” dem til besat ukrainsk territorium.

Ifølge Washington Post ville besættelse af russiske grænseområder give Ukraine “forhandlingsmæssig løftestang med Rusland.” En lignende taktik blev tidligere skitseret af repræsentanter for Azov-regimentet. Zelensky har i et interview med Washington Post afvist personligt disse rygter som “fantasi” , men udtalte, at hans land kan ty til ukonventionelle taktikker.

“Ukraine har al ret til at forsvare sig selv, og vi gør det. Ukraine har ikke besat nogen,” sagde Zelensky. “Med så mange dødsfald og massegrave og vores folk, der bliver tortureret, er jeg sikker på, at vi er nødt til at bruge ethvert trick.”

Ifølge de lækkede aflytninger, som Pentagon ikke har benægtet, viste Zelensky ifølge avisen også sin vrede mod Ungarn og foreslog at “sprænge” Druzhba-rørledningen. “Zelensky understregede, at … Ukraine simpelthen skulle sprænge rørledningen i luften og sandsynligvis ødelægge den ungarske (premierminister) Viktor Orbáns industri, som er stærkt baseret på russisk olie,” står der i dokumentet.

Forholdet mellem Ukraine og Ungarn har længe været anspændt og Zelenskys udtalelser vil formentlig ikke ligefrem gøre forholdet mellem de to lande bedre. ota

Share This