Albanske familier hyldes for at redde jøder under Anden Verdenskrig

Et gadebillede fra Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Et gadebillede fra Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: I fredags, på den internationale Holocaust-mindedag, overrakte Albaniens præsident, Bujar Nishani, æresmedaljer til 33 albanske familier og individer som tak for deres heroiske indsats for at redde landets jøder under Anden Verdenskrig. Dette skriver Balkan Insight.

“I disse år gjorde Albanien det umulige, det utænkelige, og derfor skylder vi disse familier ære og tak i dag”, sagde Bujar Nishani.

Albaniens indsats mod Holocaust

Albanien blev først besat af det fascistiske Italien den 7. april 1939, og sidenhen, efter Mussolinis overgivelse i september 1943, blev landet besat af den tyske besættelsesmagt. Men til trods for dette beskyttede albanerne den jødiske befolkning i besættelsesårene.

Den albanske befolkning beskyttede ikke kun landets 200 jøder men modtog også udenlandske jøder, som de beskyttede og hjalp i sikkerhed.

I modsætning til hvad man så i andre lande, hvor folk skjulte jøder, tog albanerne jøderne til sig, iklædte dem deres tøj, gav dem albanske navne og lod dem bo i deres hjem under dække af, at de var albanere.

Betydningen af Besa

I denne sammenhæng har ordet besa en vigtig betydning. Besa er et gammelt albansk påbud, der siger, at man skal udvise barmhjertighed og gæstfrihed til dem, som har brug for det. Til trods for at påbuddet er gammelt, forbliver det stadig integreret i den albanske kultur.

Ved udgangen af Anden Verdenskrig var der 2000 jøder i Albanien.

Share This