Albaniens premierminister åbner op for kommunistfortid

Albaniens premierminister Edi Rama  Foto: Tomislav Medak

Albaniens premierminister Edi Rama Foto: Tomislav Medak

Det har været længe undervejs, men nu lover den albanske premierminister Edi Rama, at hemmelige kommunistfiler vil blive offentliggjort 

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Hemmeligholdte statsdokumenter fra Albaniens kommunistfortid vil snart blive offentliggjort. Løftet kom fra landets premierminister, Edi Rama, i sidste uge, onsdag den 18. marts. Dette skriver avisen, Albanian Daily News.Ifølge Edi Rama så har denne opgave, at åbne disse filer, længe stået højt på dagsordenen i den siddende regeringen. Dog understreger premierministeren, at der ikke blot er tale om et politisk valgløfte, men at der også er tale om forpligtelse over for alle dem, som blev forfulgt under landets tidligere regime.

”Landets tidligere regering valgte ikke at handle, men vi kan ikke længere udskyde at tage fat på denne opgave, og vi vil nu bryde stilheden. At åbne disse filer vil bidrage til dannelsen af et demokratisk samfund”, siger Edi Rama.

Med inspiration fra Tyskland, hvor man havde succes med en sådan offentliggørelse af hemmelige filer efter Berlinmurens fald, vil man nu også i Albanien sigte efter at løfte opgaven på samme vis.

Kilder: http://www.albaniannews.com

Share This