Albanien efter valget, Rama angriber præsidenten

Et bybillede fra den albanske hovedstad Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Albanien: Efter sejren ved parlamentsvalget 25. april har Edi Rama’s Socialistparti krævet præsident Ilir Meta’s afgang. Det skriver ”Balkan Insight” (4.5.2021).

Han beskyldes for forfatningsstridigt at have interveneret i valgkampen til fordel for oppositionspartierne. Formanden for Socialistpartiets parlamentsgruppe, Taulant Balla udtaler, at præsidenten tidligere er bedt om at holde sig til de forfatningsmæssige regler, men han fortsatte den ulovlige praksis og undergravede respekten for præsidentembedet.

USA’s ambassadør i Albanien skal have betegnet præsidentens adfærd som ”uacceptabel”. Meta selv har afvist alle anklager og som gengæld bedt om en nærmere undersøgelse af ”electoral crimes” i forbindelse med valget, underforstået at valget ikke gik korrekt for sig. Kravet om Meta’s afgang som præsident vil blive behandlet i en lov kommission, derefter i parlamentet.

Valgeksperter peger på, at initiativet savner troværdighed, al den stund mere end halvdelen af de parlamentsmedlemmer, der underskrev kravet om præsidentens afgang, ikke er genvalgt. Som leder af Den Socialistiske Bevægelse for Integration var Ilir Meta fra 2013 og frem til 2017 i regering sammen Edi Rama. I 2017 blev han valgt som præsident.

Hans parti ledes nu af Monika Kryemadhi, Meta’s kone. Det er ikke første gang, det er forsøgt at få fjernet Meta fra præsidentposten. Det skete i 2019, hvor der blev stillet spørgsmålstegn ved lovligheden af Meta’s dekret om at standse afholdelse af lokalvalg. Sagen blev dog opgivet grundet mangelfulde beviser. 

Share This