AfD vil lukke middelhavsruten

Alexander Gauland ved AfD Bundesparteitag i april i Köln Foto: Olaf Kosinsky / kosinsky.eu

Tysklands højrenationale parti Alternative für Deutschland kræver middelhavsruten lukket fra og med 1. september

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Øjeblikkelig lukning af middelhavsruten, afskaffelse af retten til at søge asyl i den nuværende form og omfattende grænsekontrol er nogle af hovedpunkterne i partiets valgprogram, som blev fremlagt i Berlin mandag.

Partiet mener, at alle som rejser ind i EU via middelhavsruten, skal sendes tilbage til lejre i Nordafrika, hvor deres asylsag så skal behandles. I EU-regi skal der således oprettes asylcentre i nogenlunde stabile nordafrikanske lande.

Ydermere skal der lægges pres på landene for at tage flygtninge tilbage, og hvis de nægter, skal udviklingshjælp stoppes, sagde en af partiets spidskandidater, den 76-årige Alexander Gauland, som betonede, at det ville være ganske normal tysk ”interessepolitik”.

Ifølge AfD skal Tunesien, Algeriet og Marokko ikke blot tage egne statsborgere tilbage, men også mennesker fra andre afrikanske lande, som rejser gennem disse tre lande for at komme til Europa.

Så længe Europas ydre grænser ikke er sikre, vil partiet genindføre grænsekontrol. Desuden skal den nuværende asyllovgivning tages op til revision, da grænserne for Tysklands kapacitet på området er overskredet. Gauland mener således, at den nuværende ret til at søge asyl er ”en form for overkompensation for Tysklands nazi-fortid”.

Flygtningelejre skal oprettes tæt på kriseområder, og fremover skal der kun gives udviklingshjælp til lande, som handler i tråd med Tysklands interesser – f. eks ved at begrænse migration. Alle andre lande skal således fratages bistand.

AfD er repræsenteret i landdagen i ni delstater og står især stærkt i tidligere østtyske delstater som Sachsen-Anhalt, Brandenburg og Mecklenburg-Vorpommern med stemmeandele på 20-25 procent ved de seneste landdagsvalg.

Partiet er i øjeblikket præget af interne magtkampe og står til mellem 7 og 10 procent af stemmerne på landsplan ifølge de seneste meningsmålinger.

AfD kommer næppe til at spille en realpolitisk rolle efter valget, da ingen andre partier vil have partiet med i en kommende regering. Men AfD kan blive ret afgørende, hvis det hugger stemmer fra FDP, som er en mulig partner i en kommende koalition med CDU/CSU som det eneste reelle alternativ til den nuværende store koalition. FDP har i lighed med CDU’s søsterparti CSU i Bayern krævet stramninger på asylområdet.

Tidligere på året fremsatte CSU-chefen i Bayern Horst Seehofer således en øvre grænse på 200.000 flygtninge om året som et ultimativt krav til Merkel, hvilket han dog har fraveget her på det seneste. Dybest set er CSU og AfD ikke voldsomt uenige i spørgsmålet om flygtninge og indvandring. Men Bayern er katolsk, og AfD er grundlæggende ateistisk – et levn fra DDR-tiden og et bevis på, at Tyskland stadig er dybt splittet rent politisk mellem øst og vest her næsten 30 år efter Murens fald.

Share This