AfD stormer frem i Tyskland – De Grønne i frit fald, og kansler Scholz (SPD) går også tilbage

AfD-logo

Af Michael Skovgaard

Tyskland: De seneste meningsmålinger vækker bekymring hos det etablerede politiske system i Tyskland. AfD, som kun opnåede omkring 10 procent ved det seneste valg, ligger nu på linje med de to regeringspartier SPD og De Grønne. SPD og kansler Scholz ligger på 18-20 procent, mens de Grønne ligger på 16-18 procent. Begge regeringspartier toppede med omkring 25 procent før krigen i Ukraine.

AfD har trods interne konflikter opnået støt fremgang og ligger nu på linje med SPD og De Grønne med 15-17 procent. Ifølge den seneste måling fra instituttet YouGov har AfD overhalet både SPD og De Grønne og ligger nu på 17 procent. Den siddende Ampel-regering med SPD, De Grønne og FDP ville således være helt uden parlamentarisk flertal, hvis der var valg i morgen. Det borgerlige parti i konstellationen FDP ligger nu på 5-8 procent.  

Merkels borgerlige parti CDU/CSU kan notere en pæn fremgang og ligger nu på 30-31 procent. Fremgangen skyldes især, at den borgerlige profil er blevet skærpet i kraft af Friedrich Merz, som repræsenterer partiets absolutte højrefløj. Men den mest populære politiker i det borgerlige segment er stadig Bayerns ministerpræsident Markus Söder fra CDU‘s katolske søsterparti CSU. Og den såkaldte „Union“ har pt. ingen klar kanslerkandidat, som kan samle Tysklands borgerlige fløj. Og CSU i Bayern hader AfD som pesten, selv om der egentlig ikke er de helt store forskelle, når det gælder realpolitik.

Den siddende Ampel-regering er upopulær. Hovedårsagerne er De Grønnes forslag om forbud mod olie- og gasfyr, udbredt skepsis i forhold til sanktionerne mod Rusland og deraf højere leveomkostninger for mange lavtlønnede tyskere som følge af stigende priser og den grønne omstilling generelt. Hertil kommer et rekordhøjt antal af migranter, som bliver lukket ind i Tyskland med stigende kriminalitet til følge.

Årsagen til AfD‘s fremgang skal især findes i alle de østlige delstater – minus delstaten og hovedstaden Berlin, som i øvrigt har fået en ny CDU-overborgmester. I alle andre øvrige østdelstater er AfD nu det største parti med 25-30 procent af stemmerne. Hidtil har man forsøgt alle mulige krumspring for at holde partiet fra fadet i form af sære regeringskonstellationer i de østlige delstater med med både CDU og Die Linke fra den yderste venstrefløj. Hvor længe det varer ved, er nok blot et spørgsmål om tid.

Værdimæssigt ligger AfD på linje med Orbán i Ungarn, PiS i Polen samt de konservative kræfter i Tjekkiet og Slovakiet – dvs. de reelle nabolande for de østlige delstater i Tyskland og EU‘s „østblok“ generelt. Østrig er også ved at rykke mod højre, og her oplever det nationalkonservative og skandaleramte parti FPÖ ny fremgang hovedsagelig som følge af modstand mod ukontrolleret migration.

De kommende „lokalvalg“ i de enkelte af Tysklands 16 delstater vil således blive en rettesnor. Indtil videre tyder intet på, at man vil lukke AfD ind i reelle regeringssamarbejder, men før eller siden kan det blive en nødvendighed.

Det knager gevaldigt i fugerne i den siddende Ampel-regering i Tyskland, hvor især FDP er i konflikt med De Grønne og SPD. Die Linke er tæt på at være helt væk, og dermed er der ikke et reelt rødt-grønt flertal, hvis der var valg i morgen. Der er således et klart „borgerligt“ flertal med partierne CDU/CSU, AfD og FDP, men den konstellation virker umulig, da AfD bliver holdt uden for døren.

Tyskland har ikke tradition for valg i utide, men det store spørgsmål er, om den siddende regering kan holde frem til det næste valg i 2025. Lige nu ser det ud til, at den tidligere GroKo-regering under Merkel i form af CDU/CSU samt SPD ville få svært ved at finde et flertal, selv om det ligner den eneste reelle konstellation ved næste valg.

Share This