AfD-leder kræver “preussiske dyder”

Björn Höcke, leder af AfD i Thüringen. Foto: Olaf Kosinsky - Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de

Björn Höcke, leder af AfD i Thüringen. Foto: Olaf Kosinsky – Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 de

Af Uffe Gardel

UffeMecklenburg-Vorpommern. Preussen er ikke et ord man normalt bruger i tysk politik, men da AfD-lederen i Thüringen, Björn Höcke, i weekenden talte i Schwerin, så faldt P-ordet faktisk.

Det tyske uddannelsessystem har brug for “præcision, orden, disciplin og renlighed. Ja til preussiske dyder”, sagde Höcke, som var på besøg i Mecklenburg-Vorpommerns hovedstad for at støtte sine partifæller i valgkampen forud for landdagsvalget.

Preussen er ikke noget man taler om i Tyskland, med mindre man er historiker. Kongedømmet Preussen var grundlægger af det tyske kejserdømme i 1871 og opfattes gerne som indbegrebet af tysk militarisme og reaktion. Efter Anden Verdenskrig blev landet og navnet helt fjernet fra landkortet af De Allierede og erstattet af delstater med andre og til dels nyopfundne navne, for eksempel Brandenburg, Niedersachsen og Nordrhein-Westphalen.

Ifølge Schweriner Volkszeitung klappede de cirka 300 tilhørere ad Björn Höcke, men så heller ikke mere. Måske var tilhørerne rent faktisk klar over, at Preussen ikke kun stod for de dyder, Höcke nævnte, men også for religiøs tolerance og lighed for loven.

Og så har Schwerin i øvrigt aldrig hørt til Preussen.

Share This