5.500 amerikanske soldater på vej til Polen

Amerikanske soldater, her på vej i gennem Tjekkiet i marts 2015 Foto: Karel Rybka

Polen/USA: USA vil udstationere op til 5.500 soldater i Polen, siger USAs forsvarsminister Mark Esper. Det er 1.000 soldater mere end tidligere meddelt.

Ifølge Esper har begge lande afsluttet en aftale om en sikkerhedsmæssigt samarbejde, som definerer “soldaternes juridiske status, infrastruktur og en lige fordeling af udgifterne”. Det polske medie Onet skriver under henvisning til anonyme kilder, at aftalen mellem USA og Polen betyder, at amerikanske soldater i Polen ikke vil blive underkastet polsk lovgivning samt at det bliver forbudt for polakker at opsøge amerikanske baser i Polen uden amerikanernes  udtrykkelige tilladelse.

Polen vil angiveligt afstå flere militære objekter til amerikanerne, herunder en flyvebase i byen Powidz samt en base i Drawsko Pomorskie og vil renovere de baser, der stilles til rådighed for amerikanerne. 

NATO, som både USA og Polen er medlemmer af, indgik i 1997 en aftale med Rusland, hvor alliancen forpligtede sig til ikke at styrke sin tilstedeværelse i landene i den tidligere østblok. USA mener dog, at aftalen efter Ruslands annektion af Krim og udbruddet af konflikten i Østukraine ikke længere er gældende. ota

Share This