47 tyske Antifa-grupper overvåges af efterretningstjeneste

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Mindst 47 venstreekstremistiske Antifa-grupperinger overvåges af „Verfassungsschutz“, som svarer til Politiets Efterretningstjeneste. Det skriver avisen Die Welt, som har gennemgået de seneste rapporter.

Antifa er en samling af grupperinger, som fører kamp mod mennesker eller organisationer, som de anser for at være „fascistiske“. Ifølge det tyske PET er Antifa ikke en centralt ledet organisation, men består af mere end 100 lokale grupperinger og deres tilhængere.

Som følge af deres voldelige optræden bliver grupperne overvåget af det tyske PET. Det fremgår af listen, at mindst 47 grupper er kategoriseret som „ekstremistiske“, men det virkelige antal formodes at være større.

I kampen mod den såkaldte fascisme går Antifa ikke kun efter kendte højreekstremister, men også folk og organisationer, som de selv betegner som højreekstremistiske. Man bekæmper også kapitalismen, som man anser for at være den primære årsag til den såkaldte fascisme. Og man vil først opgive kampen, når det kapitalistiske system er smadret, og man har opnået et klasseløst samfund.

Udspionering af modstandere er et fast element i kampen, og på flere websteder offentliggør man signalementer og privatadresser på personer, som bliver betragtet som fascistiske. Et af disse websteder er platformen Indymedia linksunten, som har været forbudt i flere år nu, men den dukker op på nettet med jævne mellemrum.

Ofrene vil opleve indbrud i private hjem, afbrænding af deres biler og malingattentater mod deres boliger eller kontorer. I et vist omfang er personer også blevet tævet. Et eksempel er boulevardavisen BZ-Berlins klummeskriver Gunnar Schupelius, som har fået sin bil brændt af to gange, fordi han havde skrevet noget kritisk om Antifa.

Et yndet mål er politikere fra AfD, som Antifa har kategoriseret som „højreekstremistisk“. Således bliver partiets møder ofte saboteret, og hvis en restaurant eller andre lægger lokale til et AfD-møde, bliver den med stor sandsynlighed angrebet eller udsat for hærværk.

Antifa støttes til dels af ledende politikere. Således har den ene af SPD‘s to ledere Saskia Esken bekendt sig til Antifa på de sociale medier, hvilket medførte et større ramaskrig og kritik fra CDU‘s side.

Flere politikere fra det rød-grønne bystyre i Berlin har slået til lyd for, at Antifa bør have faste bevillinger. Ifølge dem gør Antifa et nyttigt stykke arbejde, da de bidrager til at opspore højreekstremistiske grupperinger.

Også i Forbundsdagen har Renate Künast fra De Grønne krævet, at Antifa får faste bevillinger.

Hvem der reelt finansierer Antifa-grupperingerne er uklart. Det er og har været genstand for en større debat, hvor blandt andet George Soros har været i skudlinien, efter han lukkede Open Societys kontor i Budapest i 2019 og flyttede det til Berlin. Ved den lejlighed udtalte han, at han ville overveje at gå aktivt ind i kampen mod højreekstremisme. Der er dog ikke fundet beviser på, at Soros aktivt finansierer Antifa. Men det formodes, at der flyder midler fra diverse støttede ungdomsorganisationer til Antifas aktiviteter.

Seneste Antifa-aktion i Berlin fandt sted fredag aften, hvor en flok på 50 maskerede personer raserede en gade i bydelen Neukölln. 10 butikker blev smadret – heriblandt en optiker, et supermarked og flere tøjbutikker. 13 personer blev anholdt efter ødelæggelserne, men blev umiddelbart efter løsladt igen.

På platformen Indymedia påtog en venstreekstremistisk gruppe sig ansvaret for ødelæggelserne, som skulle være en reaktion på George Floyds død.

Share This