32.000 ungarske småsparere anklager Ungarns regering
32.000 småsparere mistede helt eller delvist deres livsopsparing, da en af Ungarns største investeringsbanker Quaestor kollapsede 9. marts 2015. Ingen forsøger at opklare skandalen, og hvor de mange penge forsvandt hen, lyder det fra skandalens ofre
Af Niels Otto Pedersen, en af de skadelidte i Quaestor sagen
Ungarn: 32.000 mennesker kigger fortsat langt efter deres erstatning i en af Ungarns største finans-skandale, hvor en af Ungarns største investeringsvirksomhed Quastor den 9. marts i år blev erklæret konkurs.Quaestor havde tætte bånd til det ungarske regerende parti Fidesz, og blev derfor af mange ungarere betragtet som en extra sikkerhed for investering.
Ved en “normal” konkurs, ville de skadelidte få en kompensation på 20.000 euro (omkring 150.000 kroner), men det har ikke vist sig at være tilfældet i Quaestor sagen.
Her fik nogle dækket deres tab med op til 20.000 euro, andre fik langt mindre og mange fik intet. Ingen ved, hvordan fordelingsmønstret er opstået, siger skandalens ofre, som dog sikre på en ting:
At alle tabte penge, og det er i direkte strid med, hvad der blev stillet i udsigt af Quaestor.
De skadelidte peger på en række facts, som de mener har været med til at forårsage Quaestors kollaps:
1) Flere ministerier havde haft store beløb, svarende til flere hundrede millioner kroner, på konti hos Quaestor. Det er ulovligt ifølge den ungarske lovgivning, da regeringsinstitutionerne kun må have penge i Nationalbanken.
2) Alle statslige penge blev taget ud af Quaestor umiddelbart før kollapset. Det var ifølge de skadelidte medvirkende til kollapset.
3 ) De skadelidte mener ligeledes, at kollapset skyldes, at der i årevis blev udstedt “fiktive” investeringsbeviser for kæmpemæssige beløb, (omkring fire milliarder kroner). Det betød blandt andet, at kundernes penge blev ikke investeret som lovet.
4) En stor del af pengene er sandsynligvis blevet brugt til at„lukke hullet” mellem den rente som blev tilbudt og det skuffende afkast som investeringerne gav, til driften af banken og til flere kostbare sponsorater.
5) De skadelidte peger endvidere på, at diverse regeringskilder har indrømmet, at Quaestor de senere par år blev drevet som „et pyramidespil-lignende foretagende.”
De skadelidte mener, at det ungarske finanstilsyn burde have opdaget svindelen, og at Quaestors forbindelse til det regerende parti Fidesz har betydet et mere “lempeligt” tilsyn.
Omkring en måned efter kollapset fremsatte Fidesz en særlov, som ville kompensere alle skadelidte for op til 100.000 euro (ca. 750.000 kroner) inden for 90 dage. Meningen var, at Nationalbanken skulle kompensere de skadelidte, og hele bank-sektoren skulle betale gildet over 10 år.
Loven gik glat gennem i parlamentet, men blev ikke modtaget med jubel af bank-sektoren.
De lovede 90 dage er ovre for længst, men de skadelidte melder om, at de fortsat ikke har modtaget nogen erstatning.
I starten af juli meddelte den ungarske højesteret, at den vil “kigge på loven”. Loven blev med andre ord ikke suspenderet, men ikke gennemført i praksis, som den ungarske regering ellers havde lovet.
Det regerende parti Fidesz undskylder ganske givet med at “bankerne forhindrer gennemførelsen af loven”, men det hjælper, ifølge de skadelidte, ikke de mennesker, som i mange tilfælde har mistet deres livsopsparing. Skandalen har foreløbigt resulteret i to selvmord, men den ungarske regering er stort set tavs i sagen
Imens demonstrerer de skadelidte flere gange om ugen i Budapest og i andre store byer i Ungarn og erklærer sig parate til at tage sagen helt til den europæiske domstol i Strassbourg.