25 år efter den polsk-tyske traktat

Det tyske Bundestag Foto: calflier001

Det tyske Bundestag Foto: calflier001

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tyskland: Vi ønsker fortsat at leve i venskab med Polen, lød det i en erklæring udarbejdet de to regeringspartier i den tyske Bundestag her 25 år efter indgåelsen af den polsk-tyske traktat for godt naboskab og venskabelige relationer. Bundestags jubilæumsskrift skrevet i anledning af jubilæet er på ni sider, oplyser det polske dagblad ”Gazeta Wyborcza”.

Polen, hedder det, har i høj grad bidraget til at bringe de europæiske værdier til den østlige del af Europa, og Tyskland vil på det kommende NATO topmøde imødekomme det polske ønske om at styrke NATOs østflanke.

Selve festlighederne var forberedt af den forrige polske regering ledet af Borgerplatformen, men de ser ud til at blive gennemført stort set efter de oprindelige planer for markeringen af jubilæet, uanset regeringsskifte i Warszawa.

Den 16. juni skal Polens præsident Andrzej Duda møde sin tyske kollega Joachim Gauck. De vil tage del i en ekspertkonference helliget temaet ”de polsk-tyske relationer”. Næste dag møder Duda så Angela Merkel. Det er sjældent at præsidenter fra udlandet møder andre end præsident Joachim Gauck.

Derefter rejser Gauck til Warszawa for her at være med i et panel, der også omhandler det polsk-tyske samarbejde. Det siges i Warszawa, at de polske deltagere hovedsagelig kommer fra Lov og Retfærdighedspartiet.

Fuldstændig fred og idyl hersker der dog ikke. Regeringen i Warszawa er således ikke tilfreds med Gauck’s udtalelse om, at polakkernes modstand mod flygtninge skyldes Polens manglende erfaring med at leve med andre kulturer.

Tyskland vil heller ikke modsætte sig EU’s kritik af den nye polske regerings handlinger og de procedurer, der i sidste ende vil kunne føre til EU-sanktioner rettet mod Polen i henhold til Lissabon-traktatens paragraf 7. At det når så langt, er dog ikke sandsynligt. Der er kredse i Polen der ønsker traktaten fra 1991 ændret, idet den ikke forholder sig til rettigheder for de polakker, der bor i Polen.

Share This