Afviste asylansøgere i Tyskland har begået 2.000 drab siden 2016. Dækning i medierne er dog sparsom. Hvorfor?

Illustrationsfoto- Denis Barthel

Af Michael Skovgaard

Debat: En debat tager form i Tyskland efter en mentalt forstyrret somaliers knivdrab på tre tilfældige personer i den tyske by Würzburg. En historie, som  vakte opsigt internationalt og også blev dækket af danske og tyske mainstreammedier. Men var det en enlig svale? Næppe. Læs med her for at få et indblik i virkeligheden i dagens Tyskland.

Senest har det tyske forbundskriminalpoliti (BKA) offentliggjort en rapport, som viser omfanget af forbrydelser og især drab begået af personer i Tyskland, som burde have været udvist. Men de er stadig i Tyskland på tålt ophold eller som „kontingentflygtninge“, eller „på ulovligt ophold“ mens de venter på en udvisning, som ikke bliver effektueret – det skriver det liberale onlinemedie „Focus“. De andre større tyske mainstreammedier omtaler umiddelbart ikke rapporten. 

Rapporten viser, at 2.000 drab er blevet begået af denne særlige gruppe i tidsrummet 2016 til 2021. Det drejer sig om personer, som ikke har krav på ophold i Tyskland, men der er tilsyneladende ikke kontrol med deres færden, gøren og laden, alt imens de venter på at blive udvist. Ofte forhales effektueringer af udvisninger, da mange frivillige advokater indgiver en klage over udvisningsdommen, hvorefter sagerne kan forhales i flere år, da de tyske domstole er stærkt overbelastede og har en meget lang sagsbehandlingstid.

Alene i 2020 blev der begået 370 drab af personer fra denne gruppe.

Gerningsmændene kommer hovedsageligt fra tre lande, nemlig Syrien, Irak og Afghanistan. De står for knap 60 procent af de begåede forbrydelser.

Alene den sidste uge bekræfter dette billede, hvor yderligere fire drab er blevet begået. Det fremgår af tyske lokale medier, men det bliver ikke nævnt i de landsdækkende medier. I Lüneburg dræber en syrisk patient på et psykiatrisk hospital to medpatienter. En lokalavis i Köln skriver, at en 75-årig tysk rigmand er blevet myrdet af en afghaner, som han havde „adopteret“. Senest har en 25-årig afghaner dræbt en person og livsfarligt såret en anden person i et center for hjemløse i delstaten NRW.

Hermed er vi oppe på syv drab alene på cirka en uge begået af personer, som ikke burde have ophold i Tyskland. Det svarer til tallene i rapporten. Det vil sige, at der dagligt begås et drab i Tyskland, som kunne have været undgået, hvis de bemeldte personer var blevet udvist i tide. 

Omsat til danske forhold vil det sige, at der hver 14. dag begås et lignende drab i Danmark. Den tyske befolkning er ca. 15 gange så stor som den danske, så vi kan dele det daglige antal drab med ca. 15. Det vil sige, at der cirka hver 14. dag blev begået et drab i Danmark af en udvisningsdømt asylsøger. Og så kan man spørge sig selv, hvordan de danske medier ville dække det.

Årsagen til den manglende dækning i de tyske mainstreammedier kan være mange. En årsag kan være, at disse fakta er ren gift for De Grønne, som er imod hjemsendelse af kriminelle migranter. Desuden er mange medier domineret af en rød-grøn dagsorden. 80 procent af alle tyske journalister stemmer rødt eller grønt ifølge en nylig undersøgelse. Og hvis man gør opmærksom på de reelle fakta som journalist, vil man sandsynligvis blive beskyldt for at være stærkt højreorienteret eller AfD-sympatisør, og dermed risikerer man at blive fyret eller nægtet arbejde. Det er der talrige eksempler på i andre brancher.

I denne sammenhæng er det bemærkelsesværdigt, at partiet De Grønne oplever et regulært styrtdyk i de seneste målinger – også efter knivdrabet i Würzburg. De to seneste sender partiet ned på 18-19 procent, og dermed er de tæt på SPD i konkurrencen om at blive det næststørste parti. SPD ligger på 15-17 procent. For et par måneder siden var De Grønne det største parti i Tyskland med 28 procent, men siden er CDU/CSU stukket reelt af og står nu til ca. 30 procent som klart det største parti i Tyskland.

Share This