18 russiske diplomater udvist fra Tjekkiet, 20 tjekkiske fra Rusland

Foto: Aktron

Tjekkiet: Lørdag aften talte premierminister Andrej Babiš med henvisning til tjekkiske sikkerhedsstyrker om en rimelig mistanke om, at medlemmer af den russiske militære hemmelige tjeneste GRU var involveret i eksplosionen af ​​ammunitionskomplekset i Vrbětice i Zlin-regionen i 2014, hvor to personer døde. Tjekkiet udviste af den grund 18 ansatte fra den russiske ambassade i Prag, som blev identificeret som medlemmer af de russiske efterretningstjenester.

Det nationale center mod organiseret kriminalitet (NCOZ) meddelte også, at det var på udkig efter to mænd med russiske pas, der på dette tidspunkt flyttede til Prag, og var blevet set i den mæhrisk-schlesiske og Zlin-regionen i oktober 2014 på samme tid som ammunitionen i Vrbětice eksploderede. Ifølge fotos og pasnavne var det de samme to mænd, der blev mistænkt for at have forgiftet den tidligere russiske hemmelige agent Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury, i Storbritannien i 2018. Medierne havde tidligere identificeret disse mænd som agenter for GRU’s militære hemmelige tjeneste for Alexander. Mishkin og Anatoly Chepig. Ifølge Rusland er disse personer civile. Det er dog et faktum at disse to mænd allerede i november 2014 blev de tildelt titlen  Ruslands helt.

Rusland afviser, at landet skulle deltage i aktiviteterne af denne type i Tjekkiet og har som modsvar på tjekkernes udvisning udvist 20 personer fra den tjekkiske ambassade i Rusland og anklager Tjekkiet for, at anklagen er koordineret med USA. De tjekkiske diplomater skal forlade Rusland indenfor 24 timer, således at Tjekkiet sender et særfly til Moskva i dag.

Ifølge Tjekkiets Indenrigsminister Jan Hamacek planlagde den russiske efterretningstjeneste at sprænge ammunitionen først efter at den blev transporteret til Bulgarien. Ammunitionen skulle sprænge den 3. December, hvor den skulle have været i Bulgarien. Det skriver også det russiske nyhedsbureau Interfax, som dog ikke på nogen måde siger noget om, at hele sagen burde betegnes som et terrorangreb udført på fremmed territorium, uanset om ammunitionen eksploderede i Tjekkiet eller i Bulgarien. 

Sagen har skabt en diplomatisk krise mellem Tjekkiet og Rusland.Tjekkiets præsident Milos Zeman, som ofte bliver betegnet som prorussisk, har foreløbigt afvist at kommentere sagen, men har meddelt at han vil komme med en udtalelse i løbet af ugen. ota

Share This