15 mia. dollar i nye kinesiske investeringer i Ungarn

Illustrationsfoto: Scott Meltzer

Ungarn: 15 mia. dollar i nye investeringer fra Kina er på vej til Ungarn. Det oplyste Ungarn’s udenrigsminister Peter Szijjarto forbindelse med besøget disse dage i Beijing, hvor han bl.a. har mødt Zhong Shan, der er formand for Folkekongressens komite for finanser og økonomi. De nye investeringer fra Kina vil skabe 25.000 nye arbejdspladser.

Ungarn er blevet Kina’ foretrukne land for investeringer i Europa. Ungarn afviser konsekvent USAs hårde linje over for Kina, har lanceret en “åbning mod øst” og vil hold fast i den. I slutningen af 2023 var 1/3 af de kinesiske investeringer i EV batterier placeret i Ungarn. Produktionen af EV batterier skal efter planen stige fra 50 GWh helt op til 150 GWh i 2025. Byen Debrecen nær grænsen til Rumænien bliver kerneområdet, et “industrial hub”.

Samhandelen mellem Ungarn og Kina ventes at nå op over 10 mia. dollar i 2024. Under besøget i Kina besøger Szijjarto også hovedkvarteret for virksomheden “Great Wall Motors” i Baoding. De kinesiske investeringer i produktion af el-biler (NEV) i det sydlige Ungarn vil vokse med 5 mia. dollar. Der planlægges også oprettet flere flyruter mellem Ungarn og Kina.

Det økonomisk kriseramte Tyskland har som Ungarn tætte økonomiske relationer til Kina og derfor heller ikke meget for at koble sig til USA’s linje. Søren.Riishøj

Share This