100 året for Polens genoprettelse fejres 11.11. med 11 koncerter i 11 lande, også Danmark

Theater of voices

Polen: 100 værker fra de seneste 100 år. Det er opskriften på en musikalsk fejring af 100-årsjubilæet for Polens genoprettelse som stat. Koncerterne finder sted samme dag i 11 forskellige lande, men af gode grunde med forskellige musikere. I København kan man høre det Grammy-vindende vokalensemble Theatre of Voices og den anerkendte britiske strygekvartet The Smith Quartet fremføre værker af en række polske komponister i Dronningesalen i Den Sorte Diamant.

Koncerten i Den Sorte Diamant, som begynder klokken 16, er sammen med de øvrige koncerter en del af projektet “100 for 100. Musical Decades of Freedom”, som Polens nationalforlag PWM Edition står bag. Det er et projekt støttet af bl.a. det polske kulturministerium og med den polske præsident Andrzej Duda som protektor. Gennem en omfattende formidling af bl.a. node- og undervisningsmateriale er projektets formål at udbrede kendskabet til polsk musik fra de seneste 100 år.

Koncertens historiske baggrund: 11. november 1918 sluttede første verdenskrig med en våbenhvile. Tyskland, Østrig og Rusland var alle stærkt svækkede af krigen – netop de tre lande havde ellers været tilsyneladende uovervindelige imperier der havde delt Polen imellem sig og fjernet det fra landkortet. Samme dag som våbenhvilen blev indgået, overtog polske styrker under ledelse af Jozef Pilsudski kontrollen over de besatte polske områder. For første gang i 123 år var Polen ikke styret af fremmede magter.

Igennem flere generationer frem til 1918 fandtes Polen ikke som stat, men den polske nation overlevede blandt andet takket være et rigt kulturliv. Den mest kendte polske komponist er utvivlsomt Fryderyk Chopin som i mange år levede i eksil i Frankrig. Ved koncerten d. 11/11 er det dog hans yngre komponistkolleger fra efter 1918 der er på programmet.

 

Share This