10-året for Smolensk flykatastrofen

Smolensk katastrofen Foto: Wikimedia

Polen: 10. april er 10-årsdagen for flykatastrofen ved Smolensk, der kostede 94 personer, deriblandt daværende præsident Lech Kaczynski og hans hustru, livet.

Klokken 8.41, det nøjagtige tidspunkt for flystyrtet, lagde Jaroslaw Kaczynski kranse ved mindesmærket for hans afdøde bror og de andre ofre for katastrofen. Andre ministre, deriblandt ministerpræsident Mateusz Morawiecki, var også til stede.

Katastrofen kom i flere år til at præge polsk politik. Jaroslaw Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet troede ikke på de forklaringer, som de officielle undersøgelser af årsagerne til katastrofen nåede frem til. Konspirationsteorier, fx at flystyrtet skyldtes et attentat, trivedes i bedste velgående. Regeringen nedsatte sin egen undersøgelseskommission ledet af tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz.

Den har endnu ikke, 10 år efter, offentliggjort sin alternative rapport. I præsidentvalgkampen i år har “Smolensk” ikke den store betydning for flertallet af de polske vælgere, kun for Lov og Retfærdighedspartiets “hard core”. søren.riishøj

Share This