Ad

Tjekkisk borgmester anklager Rusland for løgne i direkte udsendelse i russisk tv

General Vlasov Foto: German Federal Archives

Tjekkiet: Borgmester i den tjekkiske byområde Reporyje, Pavel Novotny, hørende til Tjekkiets hovedstad Prag, er kommet på forsiderne i tjekkiske medier. Fredag fik også seerne i Ruslands største tv kanal Rossija 1 mulighed for at stifte bekendeskab med Pevel Novotny. Novotny var interviewet direkte på Rossija 1 om Reporyjes planer om at rejse et monument for Vlasov-hæren. Rusland har protesteret over planerne, da Vlasov, som under krigen kæmpede på den tyske side imod Sovjetunionen, betragtes som forræder og kollaboratør.

Novotny sagde blandt andet i udsendelsen:

“ Jeg smiler, fordi I lyver konstant. Vi vil ikke rejse et monument for Vlasov, det er nonsens. Vi vil rejse et monument for 300 soldater af Den Russiske Befrielseshær, som mistede livet ved Prags befrielse. Vi har intet imod Rusland, men er ligeglade med, hvad I og jeres Rusland mener om denne sag.”

Den tjekkiske borgmester gjorde under debatten flere tegn på, at det er nonsens, hvad debattens deltagere gav udtryk for. Heriblandt da en af debattens deltagere sagde, at Vlasov blev dømt ved Nürnberg-processen. Ifølge ham burde russerne, som “henrettede polakker i Katyn” holde lavere profil. Diskussionen blev ganske ophidset med ordbrug som fjols og klovn. ota