SPD tordner frem med Schulz

Martin Schulz. Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Martin Schulz. Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Af Uffe Gardel

UffeHvem skulle have troet det? SPD tordner frem i meningsmålingerne, efter at Martin Schulz er blevet kørt i stilling som ny kanslerkandidat og ny partiformand.

En undersøgelse som Bild am Sonntag offentliggør i dag søndag, giver en fremgang på seks procentpoint til SPD, som nu er oppe på 29 procent. Så højt har SPD ikke ligget i Bilds meningsmålinger på noget tidspunkt overhovedet siden sidste valg i 2013.

Da CDU/CSU samtidig går noget tilbage – og dermed helt mister den fremgang, som unionspartierne ellers har fået siden sidste efterår – er afstanden mellem de to folkepartier nede på  kun fire procentpoint.

Torsten Schneider-Haase fra meningsmålingsinstituttet Emnid siger til Bild, at “det lykkes især for Martin Schulz at vinde tidligere SPD-vælgere tilbage og tale til dem følelsesmæssigt. En så stærk forskydning i partipræferencerne på en enkelt uge er enestående.”

Det var der ikke mange som havde forudset, og da slet ikke den der skriver disse linjer. Da Schulz fo et par uger siden blev udpeget til at tage over, spåede jeg at det kun ville gå én vej med SPD. Men Martin Schulz, som er en erfaren Eu-politiker men uden erfaring med tysk landspolitik, har de seneste uger talt meget om ulighed og krævet højere lønninger, se fx die Zeits dækning her. Altså et klassisk socialdemokratisk tema, men samtidig ét, som rammer lige ned i den diskussion om globaliseringens bagside, som føres intensivt i Danmarks sydlige naboland.

Share This