Østrig kræver australsk løsning – alle illegale skal ud igen

Østrigs udenrigsmininster, Sebastian Kurz (th.). Foto: Mahmoud

Østrigs udenrigsmininster, Sebastian Kurz (th.). Foto: Mahmoud

Af Uffe Gardel

Uffe

Så er Østrig klar til at stramme EUs migrantpolitik endnu et hak: Udenrigsminister Sebastian Kurz (ÖVP) siger i et interview søndag, at alle illegale indvandrere i EU bør miste deres ret til ophold i Europa, og at alle de migranter som ankommer med båd over Middelhavet, bør opsamles i lejre på øer, uden at blive lukket ind i EU.

Det ligner Australiens meget kontroversielle migrantpolitk, hvor bådflygtninge konsekvent anbringes i lejre i fjerne ø-stater i Stillehavet, som Australien betaler for at have migrantlejre.

Det bekræfter Kurz i interviewet med die Presse.

“EU bør have dele af den australske model som forbillede,” siger Kurz.

“I Australien ankom der mellem 2012 og 2013 i alt næsten 40.000 bådflygtninge. Mere end 1.000 mennesker druknede. I mellemtiden har Australien opnået, at der ikke længere kommer nogen illegale migranter, og at ingen drukner. Hvorfor? Den australske flåde indledte en grænsesikringsoperation, opbragte flygtningeskibe ud for kysten og sejlede folk tilbage til deres oprindelseslande eller til centre i Nauru eller Papua-Ny Guinea.”

Kurz’ pointe er, at hvis man konsekvent opbringer bådene med migranter og anbringer dem i lejre, så vil det være lettere at få dem til at rejse hjem igen.

“Den som må blive på en en ø som Lesbos og ikke har nogen chance for asyl, vil være mere parat til at vende frivilligt hjem end én, som allerede er flyttet ind i en lejlighed i Wien eller Berlin,” siger han.

Kurs bekræfter, at han ønsker, at man skal fortabe sin ret til asyl i EU, hvis man rejser illegalt ind. Journalisten gør ham så opmærksom på, at det vil være i strid med Flygtningekonventionen.

“Nej,” svarer Kurz, “for her drejer det sig om flygtningestrømme fra sikre tredjelande, hvor der ikke længere er trussel om nogen forfølgelse. Men samtidig må vi sige, at reglerne i denne konvention stammer fra en helt anden tid. I dag har vi at gøre med massive migrationsbevægelser. Hvis Europa vil kunne håndtere dem, må det indrette et regelbaseret, fair og solidarisk system.”

Østrig er faktisk et af de EU-lande, som i forhold til befolkningstal har taget imod flest asylansøgninger under migrantkrisen, og Kurz bekræfter, at han stadig mener at Europa og Østrig skal tage imod asylsøgere. Det skal bare ikke ske i form af illegal immigration; migranterne må indlevere asylansøgninger hos FNs centre i kriseområderne.

Der er god grund til at høre efter, når den østrigske regering udtaler sig om migrantpolitik. Det sidste halve år har det nemlig reelt været Østrig, som har bestemt EUs migrantpolitik. Det begynde med, at Østrig i februar indledte et politisamarbejde med  Slovenien, Kroatien, Serbien og Makedonien om at kontrollere grænsen mellem Makedonien og Grækenland.

Samarbejdet blev omtalt af mig i denne artikel. Ude i Europa blev det østrigske initiativ helt overset, men det gjorde det muligt for makedonerne løbende at stramme adgangskravene for migranter; først slap man kun syrere igennem, siden kun syrere fra krigsområder – og til sidst, efter nogle uger, var grænsen helt lukket.

Dermed var Balkan-ruten praktisk taget lukket, og migranterne hobede sig op i Grækenland. Det er på grund af dette initiativ, at der i dag kun ankommer meget få asylsøgere til Østrig, Tyskland, Danmark og Sverige.

 

 

Share This