Østrig jubler over totallukket Balkan-rute

Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz med den slovenske udenrigsminister Karl Erjavec. Foto: Dragan Tatic

Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz med den slovenske udenrigsminister Karl Erjavec, 2015. Foto: Dragan Tatic

Af Uffe Gardel

UffeDen østrigske regering er stærkt tilfreds med at både Slovenien og Serbien tirsdag har lukket grænsen totalt for migranter.

”Det har vi arbejdet på i månedsvis,” siger udenrigsminister Sebastian Kurz til østrigsk radio ifølge avisen der Standard. Han bliver så spurgt, om han ikke er bange for at der nu drukner endnu flere,  fordi migranterne så vil vælge den længere søvej til Italien. Hans svar er:

”De fleste dødsfald sker, når vi i Europa er åbne og forleder endnu flere til at begive sig på vej.”

Eter afslutningen af EU-topmødet mandag meddelte Slovenien pludselig, at man fra nu af kun ville lukke migranter ind, hvis de har gyldigt pas og visum, og hvis de har tænkt sig at søge asyl i Slovenien. Det vil dreje sig om ganske få, for Slovenien vil fremover give 40 til 50 mennesker asyl pr. måned, sagde landets regeringschef, Miro Cerar, ifølge slovensk radio og die Welt.

Sloveniens skridt blev omgående fulgt op af Serbien og onsdag sluttede Kroatien sig til; heller ikke disse to lande vil fremover lukke nogen ind uden pas og visum. Og det vil reelt sige: ingen migranter.

Dermed er Balkan-ruten de facto lukket.

Op til EU-topmødet blev det diskuteret, om man skulle skrive i topmødeerklæringen, at Balkan-ruten nu ville blive lukket. Den formulering modsatte Tyskland sig. Nu er ruten lukket, uanset hvad Tyskland siger.

 

Share This