EU udsender ultimatum til Polen, præsidentens veto er ikke nok

Foto: Amio Cajander

Af Ota Tiefenböck

Polen: Europa Kommissionen giver Polen en måned til at bringe landets kontroversielle retsreform i overensstemmelse med EU`s love. Sker det ikke vil EU påbegynde en procedure, som kan ende med iværksættelse af artikel 7 og suspendering af Polens stemmeret. Det meddeler Kommissionens næstformand Frans Timmermans til internationale medier.

Frans Timmermanns glæder sig over, at Polens præsident Andrzej Duda nedlagde veto mod to af lovene, men trussel mod retssikkerheden i Polen er ifølge ham fortsat til stede. Kommissionen er især bekymret over den polske justitsministers beføjelse til at udnævne og afskedige domstolenes formænd, samt over kønsdiskrimination ved at indføre forskellige grænser for pensionsalder for henholdsvis mandlige dommere (65 år) og kvindelige dommere (60 år). Kommissionen udtrykker derudover en bekymring over, at det fremover skal være op til justitsministeren, hvorvidt han forlænger dommernes mandat efter de når pensionsalderen.

Når de nye polske love træder i kraft, vil Kommissionen sende en formal advarsel, som vil være det første skridt i iværksættelsen af en procedure fra EU`s side.

Europæiske medier fortsætter i dag at spekulere over Andrzej Dudas veto. Mens nogle ser det, som en succes for demonstranterne, er andre overbeviste om, at præsidentens veto er et resultat af en aftale med Lov og Retfærdighedspartiets formand Kaczyński.

Den polske præsidents veto var intet andet end en taktisk manøvre, mener den estiske avis Postimees.

“Det er ganske sikkert, at det virkelige initiativ bag vetoet ikke er kommet fra præsident Andrzej Duda. Der er kun en dukkefører i polsk politik og præsidenten er kun hans redskab. Jarosław Kaczyński har mange kvaliteter, der gør ham til en stor politiker. Han er meget intelligent, holder fast ved sine principper, han er en fremragende strateg og en smart politisk ingeniør. Desværre er han også ekstremt stædig og paranoid. Det er vigtigt at være opmærksom på disse kvaliteter for at forstå udviklingen i Polen, som kun har et formål: at konsolidere Kaczyński’s greb om magten, skriver Postimees.

Den tjekkiske nyhedsserver Echo24 mener, at den internationale kritik af Polen er kommet ud af proportionerne.

” Kritikere af den polske regering har en stærk lobby i udenlandske medier, for eksempel i den velkendte kommentator for Washington Post, Anne Applebaum, hustru til Radosław Sikorski, Polens tidligere udenrigsminister under Borgerplatformen. Hvad der sker i Polen nu er intet andet end den sædvanlige politiske kamp mellem liberale og konservative. Hvis Borgerplatformen og de øvrige oppositionspartier kan overbevise polakkerne om deres valgprogrammer om to år, vil de kunne gennemføre deres egne politiske og sociale dagsordener. Resultatet af valget er udelukkende i polakkernes hænder, skriver Echo 24 onsdag.

Den ungarske avis Magyar Nemzet mener, at Polen oplever renæssance af den proeuropæiske demokratiske bevægelse.

“Den lange tradition for demokratisk modstand i Polen ser ud til at opleve en renæssance. Den nye udgave af det verdensberømte Solidarność-logo genoplever tidligere demokratisk modstand, der er blomstret op ved demonstrationerne. Det er et tydeligt tegn på, at samfundet mobiliserer sig igen. Hvad denne bølge af demonstrationer vil medføre er uklart for nu, men én ting er sikker: demonstranterne, der i dag demonstrerer med både polske og EU-flag, kan ikke være mere forskelligartede. Fra liberale hipsters, tidligere dissidenter til frygtingydende fodboldfans fra det ultraradikale højre.

På Mr.East har vi ligeledes set på situationen i Polen. Læs vores analyse “Demokratiet i Polen er ikke truet, det fungerer upåklageligt“, skrevet inden den polske præsidents veto, og “Polen afværger katastrofen, men problemerne er langtfra løst“, skrevet efter præsidentens veto.

Share This