Tyskland: Ny gasaftale med Rusland
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Tyskland: Omgår Tyskland direkte eller indirekte EU’s fælles energipolitik og sanktionerne over for Rusland gennem den nye gasftale, ”Northstream II”, der blev indgået for få måneder siden. Det spørger Andrzej Kublik i det polske ”Gazeta Wyborcza”.Her indgik de tyske koncerner BASF og EON, det østrigske OMV, det britisk-hollandske Shell samt franske Engle en aftale om flere leverancer af gas gennem Østersøen.
Northstream II skal levere 70 mia. kubikmeter gas ud over den der nu i tre år er leveret via ”Northstream I”.
Derimod er det sværere at gennemføre andre af Ruslands projekter, ”Turkish Stream” og ”Blue Stream” i Sydeuropa.
Gennem de nu to gasledninger i Østersøen kan Gazprom begrænse leverancerne af gas til Europa via Polen og Ukraine, med hvem Rusland i dag har et iskoldt forhold.
Polske medlemmer af Europaparlamentet, herunder den tidligere parlamentsformand Jerzy Buzek, rejste sagen om den ny gasledning og betegnede aftalen som ”usolidarisk”. Gennem anlægget af den ny gasledning kan Tysklands blive mere afhængig af gas fra Rusland, mener han.
Tyskland har ignoreret indvendingerne. Ganske som i flygtningepolitikken er energipolitikken, planerne om etablering af en energiunion, ved at falde fra hinanden, da staterne varetager egne interesser.
Vicekansler Sigmar Gabriel fra SPD, der er kendt for sin modstand mod fortsatte sanktionerne over for Rusland, ledte forhandlingerne med Vladimir Putin om detaljerne i aftalen.
I oktober måned købte Gazprom i øvrigt en kontrollerende aktiepost fra BASF i selskabet Wingas og blev herved ejer af et af de største gasselskaber i Europa. Uanset forsøget på at sprede energieksporten forbliver Gazprom stærkt afhængig af eksporten til Europa og Tyrkiet.
Det er svært, og det går langsomt, når det eksporten til Kina, og afsætningen på hjemmemarkedet er kun for 4 procent overskudsgivende.