Tysk forbud mod russisk deltagelse i mindehøjtideligheder faldet til jorden

Tyskland: Det varslede forbud mod russisk deltagelse ved markeringer af 80 års-dagen for afslutningen på 2. Verdenskrig er tilsyneladende faldet til jorden, da det ikke er blevet håndhævet i praksis. Flere medier havde meddelt, at russiske repræsentanter kunne risikere at blive fjernet, hvis de dukkede op ved mindehøjtideligheder. Senest har regeringen meldt ud, at alle udenlandske gæster er uønskede i forbindelse med officielle lukkede arrangementer – uden yderligere kommentarer.
Bydelen Treptow havde som tidligere beskrevet meldt ud, at man ikke ville håndhæve forbudet, og senest har den russiske ambassadør deltaget i kransnedlæggelser ved KZ-lejren Sachsenhausen og i Torgau i Sachsen, hvor russerne og amerikanerne symbolsk gav hinanden hånden for 80 år siden. Nu er det åbne spørgsmål så, hvad der reelt vil ske, når eller hvis den russiske ambassadør dukker op og vil nedlægge en krans ved mindesmærket Neue Wache i Berlin den 8. maj.
En mulig årsag til slingrekursen kan være, at beslutningen ikke var helt afstemt i forbindelse med regeringsskiftet. Spørgsmålet er også, om man reelt kan forbyde en ambassadør at møde op, da han med diplomatstatus ikke er „persona non grata“ som sådan. I så fald ville han være blevet udvist. Tyskland lukkede russiske generalkonsulater i flere storbyer i 2023, hvor en del diplomater og medarbejdere blev udvist. Hermed er konsulatet på Unter den Linden i Berlin det eneste tilbageværende. Michael Skovgaard