TikTok forbud i Albanien sætter Edi Rama under pres

Den albanske premierminister Edi Rama Foto: Tomislav Medak

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Albanien: NGO`ere i Albanien mener, at  ministerpræsident siden 2013 Edi Rama’s beslutning om helt  forbyde den kinesiske medieplatform TikTok i foreløbigt et år mest af alt drejer sig om at styrke sit parti Socialistpartiet op til parlamentsvalget i maj. Formelt er forbuddet indført for at beskytte børn, da mediet siges at være benyttet i forbindelse med vold på skoler, herunder drab. Journalist og mor til to børn, Ermelinda Hoxha har opfordret til bedre sikkerhed for børn, men forbuddet mod Tik Tok imponerer hende på ingen måde. Det vil, siger hun, ikke have den store betydning, tværtimod. Unge voldelige finder blot andre platforme. At vi lever i en digital tidsalder skaber udfordringer, men vold mod børn skyldes de dybe sociale problemer i samfundet og en uheldig kultur blandt de unge. Video platformen Tik Tok er særdeles populær i Albanien, siges at have 1.53 mio. brugere i alderen over 18 år. Det reelle tal kan være endnu højere.

Sali Berisha, leder af oppositionspartiet Det Demokratiske Parti kalder forbuddet et “ekstremt eksempel. på censur”. Blerjana Bino fra”Safe Journalists Network” hører også til kritikerne, siger, at forbuddet er et forsøg på at forhindre alternative synspunkter i at komme til udtryk her op til valget. At Tik Tok er en kinesisk platform ejet af selskabet Bytedance har utvivslsomt en meget stor betydning. Som bekendt er der udbrudt nær en økonomisk “krig” mellem Kina og Vesten, og den bliver bestemt ikke mindre med Donald Trump i Det Hvide Hus. USA agter helt at forbyde TikTok. Australien har forbudt TikTok på regeringsniveau af sikkerhedshensyn. Estland, Storbritannien, Holland, Norge og EU er gået i samme retning. Statsansatte i Frankrig får ikke installeret TikTok, Netflix og Instagram i deres telefoner. Flere andre lande i og uden for EU har enten forbudt eller begrænset brugen af Tik Tok. Danmark har indtil videre indført begrænsninger i forsvarsministeriet. 

Præsidentvalget i i Rumænien blev som omtalt i mreast.dk udsat til maj med henvisning til brugen af Tik Tok, men den henvisning holdt ikke vand. Den reelle årsag var, at resultatet af første valgrunde ikke passede det politiske mainstrem. Ytringsfriheden har svære vilkår.  “Modvillige demokrater” og “liberalistorkrater” har fået mere  magt i takt med den nye “kolde krig”.

Share This