Øst og Vest: Fra den ene yderlighed til den anden
Af Ota Tiefenböck
BLOG: Det er et faktum, at migrantkrisen, uanset hvilken holdning man har til den, har skabt store problemer i Europa. Hvordan problemerne bliver tacklet og omtalt i EU landene er ganske forskelligt fra land til land, men er hovedsageligt præget af yderligheder.
Disse kan i de øst- og centraleuropæiske lande opsummeres hovedsageligt at være xenofobiske eller endda fremmedfjentlige, og i de vesteuropæiske lande for det meste præget af sort og hvid mentalitet og politisk korrekthed.
Det tjener ikke rigtig nogen fornuftigt formål at komme med udtalelser som eksempelvis den tjekkiske præsident Milos Zeman ustandseligt kommer med, eksempelvis at migranterne kun ønsker at indføre sharia lovgivning i Europa. Den ungarske premierminister Viktor Orbán, Jaroslav Kaczynski i Polen eller den slovakiske premierminister Robert Fico er langtfra mere tilbageholdende i deres udtalelser. Rækken af perfide bemærkninger fra de øst- og centraleuropæiske ledere vil kunne være lang, og det kan ind i mellem være svært at forstå, at de har et behov for at bruge denne type retorik for at udtrykke deres holdning.
Situationen i de vesteuropæiske lande tegner desværre ikke meget bedre. Her er diskussionerne hovedsageligt præget af misforstået humanisme eller politisk korrekthed. I de fleste vesteuropæiske lande kan man enten være for indvandring og åbne op for alle uanset, hvor de kommer fra, eller være imod, og dermed blive stemplet som rascist eller det der er værre. Resultatet er, at mere eller mindre ingen eller kun ganske få tør sige deres sande mening.
Verden er heldigvis hverken kun sort eller hvid. Der er mange flere nuancer end kun at være for eller imod, men det er som om disse nuancer er blevet udvisket i både øst og vest.
Vi skal opføre os anstændigt i Europa men vi skal også kunne kalde tingene med deres rigtige navne. Vi må føle os frie til at sige, hvad vi mener, uanset hvad det er, og det skal ske uden at vi risikerer smæk over fingrene. Det er nemlig i orden at udtrykke bekymring, og det er også i orden at være kritisk og stille spørgsmålstegn, men det er ikke i orden at føle sig bedre end andre, fordi man har en bestem holdning og det er slet ikke i orden at politisk korrekthed bremser den frie diskussion, noget vi bryster os af med at have i Europa.
Mon ikke det er på tide, at politikere, meningsdannere, journalister og andre i både Øst og Vest tager sig ordentligt sammen og finder tilbage til den gyldne mellemvej, hvor den enkeltes holdning bliver respekteret og hvor vi samtidig bevarer en vis etik i diskussionerne.