Langstrakt handelskrig mellem USA og Kina godt nyt for Rusland

Illustrationsfoto: Министерство обороны Российской Федерации

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

USA/Kina/Rusland: Lige nu er der tilsyneladende pause i handelskrigen mellem USA og Kina. Det store spørgsmål er, hvor længe den vil vare, om Trump igen hæver tolden på varer fra Kina. Rusland kan blive den helt store vinder, hvis det sker. USA eksporterer stort set samme varer til Kina som Rusland, især olie, gas og kul. Hvis USAs eksport til Kina styrtdykker, vil Rusland tage over, så langt det overhovedet er muligt. Det fremgår af en interessant analyse i bl.a. mediet Intellinews.

Hvis Rusland erstatter importen fra USA vil Rusland dække 30 pct. af Kina’s import af gas og 20 pct. for olie og kul. Rusland vil få 147 mia. dollar ekstra i indtægter. Men der hindringer på vejen, i hvert fald på kortere sigt og især for så vidt angår logistik og infrastruktur. Den nuværende tankskib-kapacitet er ikke stor nok, heller ikke eksisterende rørledninger (“pipe-lines”) og jernbanenet. Så på kort sigt satser Kina derfor på at få leveret større mængder gas fra Usbekistan og Kasakhstan. Russisk gas vil i et vist omfang blive leveret til Kina herfra. LNG, flydende gas, kan fortsat og måske i endnu større mængder blive leveret fra Qatar, skulle importen fra USA falde bort. Kina er interesseret i at sprede importen mest muligt, ønsker ikke alt for stor afhængighed af import fra Rusland. Kul bringes frem via skibe og jernbaner. Kina er i stand til at finansiere infrastruktur projekter i Rusland, men kinesiske banker er tilbageholdende med at modtage penge direkte fra russiske banker af frygt for at blive ramt af vestlige sanktioner. Betalinger må ske “ad omveje” og tager længere tid. Men styrtdykker samhandelen med USA vil Kina’s frygt blive klart lavere.

Donald Trump er blevet bragt i et dilemma. Linjen over for Kina og Rusland skifter meget. Kræfter i hans bagland har ønsket et “reverse Nixon”, at satse meget på at svække samarbejdet mellem Kina og Rusland. Men kommer det modsat til handelskrig vil partnerskabet mellem Kina og Rusland blive endnu tættere, og bestræbelserne for at fjerne de omtalte barrierer yderligere intensiveret. Begge lande arbejder for en multipolær international orden med BRICS+ samarbejdet som omdrejningspunktet.

Set fra Rusland er krigen i Ukraine ikke en krig i Europa, men et led i at forandre verden. Af samme årsag har Rusland udvidet samarbejdet med det globale syd, der ikke ønsker at vælge side i Ukraine-krigen. Med Trump’s toldkrige har Rusland og Kina fået endnu større magt. For nylig indgik Kina nye aftaler med latinamerikanske lande. De fleste lande uden for Europa ønsker ikke at ensidig afhænge af USA og tidligere kolonimagter.

Share This