Kronik: Korruption sætter rekord i Ukraine efter dansk ledet program
Af Jesper Larsen
Debat: På trods af danskledet EU-korruptionsbekæmpelse for 120 millioner i Ukraine, er korruptionen i dag værre end i 2015. Det er konklusionen på en omfattende undersøgelse, hvor ukrainere er udspurgt om deres konkrete erfaringer.
Væsentligt flere ukrainere blev både afkrævet og betalte bestikkelse i 2018, sammenlignet med 2015, hvor Kijevs Internationale institut for Sociologi i samarbejde med Pact, sidst foretog undersøgelsen [1]. Pact er en international NGO og Ukraine-undersøgelsen er over årende finansieret af USAID der således har sammenlignelige undersøgelser fra 2007, 2011, 2015 og 2018 [2],[3].
Mest korrupt opfattes: 1) Det ukrainske parlament, Rada’en, 2) Den ukrainske regering, og 3) Præsidenten – i denne rækkefølge [4].
Undersøgelsen er baseret på over 10.000 respondenter og spørger til deres erfaringer inden for de seneste 12 måneder. Danmark overtog formelt ledelsen af EU’s ukrainske anti-korruptionsprogram i februar 2017 og undersøgelsen fra september 2018 dækker således en periode, hvor programmet har været under dansk ledelse.
I undersøgelsen svarer ukrainerne at korruption er et problem for landet i næsten samme størrelse som ”Krigen i Donbass”, der vurderes højst. Transparancy International rangerede i 2017 Ukraine på en 130. plads ud af 180 målte lande, placeret mellem Sierra Leone og Den Dominikanske Republik [5].
Korruption historisk over årene
Undersøgelserne påpeger selv den kontekst, som resultaterne skal sættes i. De er lavet ca. 1½ år efter en vigtig omvæltning og spørger til oplevelser over det seneste år.
2009: Præsident Jusjtjenko (den ”dioxin-forgiftede” fra Orange Revolutionen) satte rekord i mistillid og korruptionsopfattelsen var løbende steget væsentligt fra 2007, hvor Jusjtjenko fik de bedste målinger.
2011: Præsident Janukovitj fik vendt situationen til marginalt bedre end den bedste måling, der blev foretaget efter Jusjtjenko’s tilsvarende i 2007. Ved valget i 2010 fik den tidligere præsident Jusjtjenko kun 5,5% af stemmerne.
2015: Målingen er foretaget efter statskuppet/revolutionen, kaldet Maidan, der afsatte Janukovitjj (efter han udskød underskrivelse af EU-associationsaftalen) og efter valg af ny præsident, Petro Poroshenko, og nyt parlament. Resultatet var igen et mindre fremskridt sammenlignet med 2011, hvor Janukovitj var ny på posten.
2018: Den ukrainske regering kollapsede reelt kort efter og flere partier trak støtten. Men undersøgelsen måler korruption, og efter Danmark har ledet korruptionsbekæmpelse i Ukraine, så er korruptionen nu rekordhøj sammenlignet med alle tidligere målinger.
Danmark har imidlertid ikke udtrykt nogen offentlig kritik at forværringen, tværtimod.
Dansk indsats og udmeldinger
Til trods for, at 70% af ukrainerne mener landet går i den forkerte retning og kun 15% i den rigtige [6], så har Danmark flere gange udtrykt sin støtte og ros til Ukraines magthavere.
Daværende Udenrigsminister, Kristian Jensen (V), tog i september 2016 til Kijev, hvor han mødtes med præsident Poroshenko og roste ham for at levere reformer i Ukraine i kølvandet på Maidan [7].
Da LA trådte i regering var udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) første rejse til udlandet til Ukraine, hvor han rejste med Ukraines udenrigsminister i februar 2017. Turen blev dækket af medrejsende filmhold fra DR og sendt på kanalens mest sete nyhedsprogram, 21 Søndag [8].
Den ukrainske præsident, Poroshenko, besøgte i april 2017 Danmark og hvor han mødtes med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efterfulgt af fælles pressekonference, der udtrykte sammenhold og støtte [9].
I juni 2017 besøgte den ukrainske premierminister været i Danmark til en dansk-afholdt ”støttekonference” for Ukraine, hvor udenrigsminister, Anders Samuelsen, roste ukrainerne for deres korruptionsbekæmpelse [10].
Korruption større trussel mod Ukraine end krig
Flere vestlige meningsdannere er begyndt at se korruptionen som en større trussel mod Ukraine end borgerkrigen [11] [12]. Det næste præsidentvalg i Ukraine afholdes i maj 2019 og det er tvivlsomt om Poroshenko genopstiller og om han i så fald kan beholde posten.
Meningsmålinger er meget usikre, men viser at tidligere premierminister Julia Timosjenko (huskes for hendes fletninger) står til at udfordre Poroshenko i 2. valgrunde, hvis han genopstiller. Begge har omkring 15% opbakning på nuværende tidspunkt, men kandidater skal vælges med over 50% flertal, da der ellers afholdes en anden valgrunde mellem de to førende kandidater.
Timosjenko har tidligere været premierminister under både Jusjtjenko i 2005 og under Janukovitj frem til 2010. Hun har i årtier været en del af den ukrainske politiske elite. I præsidentvalget i 2010 tabte hun i tæt løb i 2. runde mod Janukovitj. Hun blev senere fængslet for magtmisbrug og korruption i en retssag, der af Vesten og internationale organisationer blev kritiseret for at være politisk. Umiddelbart efter afsætningen af Janukovitj i 2014 blev hun løsladt og hendes parti opstillede til parlamentsvalget i august 2014, hvor det fik knap 6% af stemmerne.
Et valg mellem Timosjenko og Poroshenko vil på mange måder være et valg mellem pest og kolera for ukrainerne og et symbol på, at intet har ændret sig til det bedre. Hvor Timosjenko har bedre kort på hånden til at løse dét problem, som ukrainerne ser som det mest alvorlige – en afslutning af krigshandlingerne med udbryderrepublikkerne i den østlige del – så er der næppe nogen af de to, der kan gøre væsentlige fremskridt i korruptionsbekæmpelsen og slet ikke i form af det benspænd, som fortsat dansk ”hjælp” har vist sig at være.
[1] Dækning af undersøgelsen 2018, Kyiv Post, 25. september 2018, ”Poll: Ukrainians say bribe problem worse now than in 2015”.
[2] Corruption in Ukraine, Comparative Analysis of National Surveys: 2007-2009, 2011.
[3] Corruption in Ukraine, Comparative Analysis of National Surveys: 2007, 2009, 2011, and 2015.
[4] Kyiv Post, 25. september 2018, ”Ukrainians view judiciary, parliament as most corrupted sphere”
[5] Transparancy International, Corruption Perception Index 2017.
[6] Undersøgelse af International Republican Instituate, USAID, “Public Opinion Survey of Residents of Ukraine”, juni 2018
[7] Jesper Larsens blog, ”Nyhedsblackout under ministerbesøg i Ukraine – del 1 – korruption”, februar 2017
[8] Jesper Larsens blog, ”DR 21 Søndag – Fake News Ukraine – del 2”, februar 2017
[9] Regeringen.dk, ”Statsministeren mødes med Ukraines præsident”, 5. april 2017.
[10] Ritzau, “Ukraine er på dagsordenen i København i næste uge”, 26. juni 2018.
[11] Indlæg, Atlantic Council, ”What Business in Ukraine is really like”, august 2016
[12] Kyiv Post, november 2017, ”Applebaum: Corruption bigger threat to Ukraine’s independence than military invasion”
Mr.East ønsker at medvirke til en demokratisk debat. Debatindlæg bragt under Mr.Easts Debat rubrik er ikke udtryk for redaktionens holdninger.