Kommende tysk kansler vil pumpe milliarder euro ind i den tyske økonomi og militær oprustning

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Regeringsforhandlingerne er i fuld gang i Tyskland og indtil videre uden de store knaster. CDU/CSU og SPD er blevet enige om at hæve gældsloftet – den såkaldte „Schuldenbremse“ – og bevilge 500 mia. euro til den skrantende tyske økonomi. Pengene skal gå til infrastruktur og nødvendige reformer, som har været udskudt under de seneste mange regeringer.
Merz satser på at få forslaget vedtaget så hurtigt som muligt, da der i den siddende Forbundsdag umiddelbart ser ud til at være et flertal – altså før Merz reelt tager over som kansler i en kommende regering efter 24. marts. Men Merz møder nu heftig kritik fra flere sider, da CDU/CSU gik til valg på ikke at ville ophæve gældsloftet. Nu er han så vendt rundt på en tallerken især for at imødekomme industrien, som kræver kompensation for de høje energipriser. Og han har også imødekommet SPD, som hele tiden har haft ophævelse af gældsloftet som et kardinalpunkt. Partiet De Grønne, som skal stemme for forslaget er sure, da de før valget også foreslog at hæve gældsloftet.
Ud over pakken på 500 mia. euro er der tale om endnu en pakke på 400 mia. til opgradering af den tyske hær og hjælp til Ukraine. Det videre forløb her i forlængelse af regeringsforhandlingerne er lige nu ukendt. Meget vil afhænge af EU‘s forslag om en samlet bevilling på 800 mia. euro til militær oprustning, hvoraf Tyskland står til at betale omkring 25 procent eller 200 mia. euro. Men som vi tidligere har skrevet, kan „militærpakken“ blive vanskelig at gennemføre for Merz som ny kansler. I dette tilfælde vil der være tale om en lovændring, som kræver et flertal på to tredjedele i Forbundsdagen. Men partierne AfD og Die Linke har lige netop lidt over en tredjel til sammen og udgør dermed en såkaldt „spærreminoritet“ – og begge partier vil formentlig stemme imod flere våben til Ukraine, hvis det kommer så vidt.