Eks-diktatorer i russisk eksil, Assad er ikke den eneste
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Rusland: Som bekendt blev Syrien’s diktator Bashar Assad for ikke så lang tid siden tvunget til at flygte til Rusland. Flugten var nøje planlagt. Med sig havde Assad flere tons pengesedler, som efterfølgende er blevet anbragt i russiske banker. Spørgsmålet er, hvor længe de rækker. Priserne er bestemt ikke lave i Moskva og slet ikke i det område, Assad-ægteparet opholder sig. En middag på restaurant kan fx koste mere end 1.000 dollar. Men, som omtalt i fx polske medier, er opholdet i Moskva indtil nu ikke gået stille af. Assad var ikke tilfreds med indkvarteringen, og hans kone Asma foretrækker at opholde sig i London, hvor hun er født, opdraget og har studeret. Iflg. flere medier truede hun med skilsmisse, hvis hun blev tvunget til at forblive i omegnen af Moskva. Asma Asad er isoleret fra omverdenn, officielt af hensyn til hendes vaklende helbred. Rejser hun til et vestligt land, kan hun blive et vigtigt vidne m.h.t. Ruslands relationer til Assad regimet. Det ved man kun alt for godt i bag Kreml’s mure. I begyndelsen blev eks-diktatorens kone indkvarteret på hotel Ritz, hvor der efter sigende var planlagt et arrangement. Det blev dog blev aflyst af sikkerhedshensyn.
Assad er slet ikke den eneste eks-diktator, der har fundet vej til Rusland af frygt for eget liv. Ukraine’s tidligere præsident Viktor Janukovitj husker vi fra Maidan-oprøret i 2013-2014. Manden var vel ikke diktator, men ikke desto mindre en omstridt herre. For at undgå arrestation og måske henrettelse flygtede han fra Kiev sammen med flere nære medarbejdere, deriblandt tidligere ministerpræsident Mikola Azarov samt tidligere vice-ministerpræsident og centralbankchef Sergei Azarov. Døgnet rundt bliver de overvåget og beskyttet af sikkerhedsvagter, selv når de foretager indkøb. Janukovitj, siges det, mødes jævnligt med tidligere kolleger og diskuterer her deres rolle, når krigen i Ukraine på et tidspunkt er afsluttet og landet skal genopbygges. De eksilerede vil måske vælge at slå sig ned i Mariopol.
I eksil i Rusland finder vi andre mindre kendte eks-diktatorer, eksempelvis Adsara’s eks-leder Aslan Abaszydze, tidligere ministerpræsident i Kirgisistan Askar Akajev samt flere af Slobodan Milosevic’ tidligere nære medarbdjedere. Milosovic døde i fængel i Haag, dømt for krigsforbrydelser i Jugsolavien. Den ukrainske eks-oligark Viktor Medvetjuk bor i centrum af Moskva nær en metrostation. Sergei Kurtjenko, tidligere “kul-konge” i Donbas-regionen driver restaurant Bieluga. Whistelbloweren Edward Snowden har som bekendt også opholdt sig i Moskva for at undgå straf i USA. Putin var i sin tid noget desorienteret, dengang han ikke var interesseret i af forværre forholdet til USA. Størst villighed til at tage imod gælder eks-diktatorer fra lande, Kreml betragter som værende en del af Ruslands indflydelsessfære. Ikke alle flygtede har bragt store pengebeløb med sig til Rusland. Det gælder efter sigende Ajaz Mutalibov, tidligere præssident i Aserbajdsjan og i 1992 sekretær i det kommunistiske parti samt Askar Akajev, Kirgisistan’s tidligere præsident, der i 2005 blev tvunget til at forlade landet, som i tilfældet med Janukovitj efter til folkeligt oprør mod ham. Akajev fik en tjenestebolig stillet til rådighed og tilbudt at undervise ved Moskva Universitet.
Området Rublovka er bosted for de rigeste, det være sig eks-diktatorer fra udlandet eller politiske ledere og stenrige russere. Området er af samme årsag særdeles stærkt bevogtet.