Dinamos Moskvas fald fra magtens tinde
Få klubber har tegnet fodboldverdenen som russiske Dinamo Moskva. De blå-hvide har været iblandt Ruslands bedste fodboldklubber siden dannelsen i 1923, men nu er det slut, da Dinamo for første gang i klubbens historie har forladt den bedste række.
Af Toke Møller Theilade
Siden Dinamo Moskva blev dannet i 1923, har klubben været iblandt Ruslands bedste fodboldklubber. De blå-hvide vandt 11 sovjetiske mesterskaber, syv sovjetiske pokaltitler og nåede i 1971/1972 sæsonen finalen i Pokalvindernes Turnering, hvilket stod som det bedste europæiske resultat af en russisk klub frem til CSKAs sejr i UEFA Cuppen i 2005.
Dinamo var ydermere med til at udskyde Den Kolde Krig en smule, da de efter Anden Verdenskrigs afslutning i 1945 spillede en række opvisningskampe i Storbritannien som et symbol på venskabet i mellem Storbritannien og Sovjetunionen.
Siden klubbens dannelse for 93 år siden har utallige store spillere repræsenteret klubben, der oprindeligt i Sovjettiden hørte under KGB, heriblandt den legendariske målmand Lev Yashin. Yashin repræsenterede Dinamo i mellem 1950 og 1970, hvor han også spillede en nøglerolle på det sovjetiske landshold, der vandt OL guld i 1956, EM guld i 1960, EM sølv i 1964 og blev nummer fire ved VM i 1966. Den Sorte Panter, som Yashin blev døbt på grund af hans karakteristiske sorte målmandsdragt og utrolige reaktionsevne, tegnede om nogen Dinamo, og den dag i dag er han stadig den eneste målmand i verden, der har vundet den prestigefulde Balon d’Or pris.
Den dag i dag er Dinamo dog langt fra fortids storhed, og den 21. maj stod det klart, at klubben for første gang i sin historie måtte forlade den bedste række. Hjemme på Arena Khimki i Moskva tabte Dinamo med 3-0 til Zenit, og de sluttede dermed sæsonen med blot fem sejre og 25 scorede mål i 30 forsøg.
Dinamos nedtur startede, ironisk nok, med en anden storklubs forfald. I sommeren 2014 besluttede den russiske rigmand Suleyman Kerimov at beskære Anzhi Makhatjkalas budget, hvilket betød at en lang række superstjerner som blandt andet Champions League vinderen Samuel Eto’o og den nuværende Chelsea spiller Willian pludselig blev sat til salg. Dinamos daværende sportsdirektør Guram Adzhoyev kunne ikke stå for de mange brandtilbud, og i løbet af få dage brugte Dinamo flere hundrede millioner kroner på nye spillere.
På trods af de massive indkøb sluttede Dinamo dog blot nummer fire i 2014/2015 sæsonen, hvilket pressede Adzhoyev til endnu flere indkøb. Med den statsejede bank VTB Bank som ejer og hovedsponsor var Dinamos pengetank næsten bundløs, hvilket Adzhoyev udnyttede. For anden sommer i træk blev tegnebogen åbnet, og ind kom blandt andet den franske landsholdsspiller Mathieu Valbuena.
Da sæsonen var overstået befandt Dinamo sig dog endnu en gang på fjerdepladsen, hele 17 point efter mestrene fra Zenit Skt. Petersborg.
Sidste sommer var der dog ikke mulighed for at hente stort ind, da Dinamos mange indkøb til sidst indhentede klubben. Det europæiske fodboldforbund UEFA meddelte at Dinamo var blevet suspenderet for alle europæiske turneringer på grund af deres enorme transferunderskud, hvoraf størstedelen stammede fra sommeren 2014, hvor Dinamo hentede ikke mindre end seks spillere hos Anzhi for en samlet pris af 67 millioner euro.
Fiaskoen betød, at Adzhoyev måtte forlade sit job. I løbet af hans to år i spidsen for Dinamo havde han formået at bruge næsten 100 millioner euro på nye spillere, imens han havde solgt spillere for sølle 800.000 euro.
På grund af UEFAs straf måtte Dinamo, ligesom Anzhi, holde et mindre ophørsudsalg. Ud gik stjerner som Valbuena og for første gang i lang tid havde Dinamo ikke mulighed for at hente nye spillere ind, hvilket betød, at de måtte fylde de mange huller i truppen unge talenter fra klubbens egne rækker.
På trods af den store udskiftning i truppen startede Dinamo sæsonen udmærket, og de tabte blot én af deres første syv kampe. Herefter begyndte problemerne dog at indtræffe. Da efteråret var slut lå Dinamo i midten af rækken med 20 point efter 18 kampe, og de mange salg havde endda givet luft nok i budgettet til at kunne hente et par nye spillere. Det var dog ikke verdensstjerner som tidligere, der tog til Moskva. Svenske Sebastian Holmén blev hentet i Elfsborg, den montenegrinske angriber Fatos Beriqaj kom til fra Dinamo Minsk, imens Stanislav Dragun blev hentet i russiske Krylya Sovetov. Optimismen skabt af nyindkøbene forsvandt dog hurtigt, da de russiske landsholdsspillere Aleksandr Kokorin og Yuri Zhirkov begge valgte at skifte til Zenit på transfervinduets sidste dag.
Som foråret skred frem kom Dinamo tættere og tættere på den frygtede nedrykningsstreg, og i de sidste ni kampe scorede de blå-hvide blot tre mål, hvilket var nok til et enkelt point.
For første gang befinder Dinamo sig ikke i det fineste selskab, og i stedet for ture til de flotte, nye stadions, der springer op overalt i Rusland som led i forberedelserne til VM i 2018, må Moskva-klubben nu indstille sig på ture til Vladivostok, Kaliningrad og Khabarovsk.
På trods af nedrykningen har VTB Bank lovet at blive som sponsor, men turen tilbage til Ruslands fineste selskab bliver lang og hård for Dinamo. Som Yashins enke sagde efter nedrykningen var officiel: ”Det er godt, at han [Yashin red.] ikke oplevede Dinamo Moskvas første nedrykning.”