Bliver AfD forbudt i Tyskland?

Af Michael Skovgaard

Tyskland: En oversigt over forløbet indtil videre, som lidt er blevet overset i forbindelse med det tyske kanslerdrama. I første omgang er der ikke tale om et forbud mod partiet. Det vil være op til Forbundsdagen, Forbundsrådet (Bundesrat) og i sidste ende Forfatningsdomstolen, og den vej er lang. BfV eller „Verfassungsschutz“, som er en efterretningstjeneste under indenrigsministeriet – og ikke en uafhængig domstol – har besluttet, at AfD er at betegne som værende højreekstremistisk med det argument at medlemmer af partiet har udtalt sig „menneskeforagtende“, hvilket skulle være i strid med forfatningen.
BfV har tidligere kategoriset lokale AfD-afdelinger i et par østdelstater som værende „højreekstreme“ – primært partiets „Flügel“ ledet af Björn Höcke samt partiets ungdomsafdeling, som i øvrigt er blevet opløst. En kategorisering giver mulighed for overvågning – Antifa på den yderste venstrefløj og flere højreekstremistiske grupperinger bliver i forvejen overvåget af tjenesten – men nu er hele partiet AfD blevet udset som mål for overvågning – i teorien kan det også omfatte personer, som måtte sympatisere med partiet.
BfV har udfærdiget en 1100 sider lang rapport, som ikke blev offentliggjort i første omgang i forbindelse med præsentationen. Afgående indenrigsminister Nancy Faeser (SPD) modtog rapporten i den sidste uge af hendes embedstid, før den nye regering formelt tager over. Det vil sige, at hendes ministerium ikke har haft tid til at tjekke, om påstandene i rapporten fra BfV holder vand – eller rettere sagt kan bevises. Rapporten blev i øvrigt udfærdiget af to vicechefer, da den hidtidige chef for BfV stoppede i slutningen af 2024 uden at en ny blev udnævnt.
Spørgsmålet er, hvorfor Nancy Faeser har ventet til sidste øjeblik med at offentliggøre en rapport, som har været undervejs i hele hendes embedstid. Hun kunne have offentliggjort den før valget. Hvorfor det ikke skete, ved vi ikke. Hendes partichef Lars Klingbeil har åbenbart ikke været indforstået med udgivelsen af rapporten, som ret beset burde have været op til en kommende regering at tage stilling til. Klingbeil har udtalt, at rapporten skal faktatjekkes. Reelt har Nancy Faeser, som er blevet hældt ud og ikke indgår i det kommende hold af SPD-ministre, undergravet sin egen partiformand.
Den kommende indenrigsminister Alexander Dobrindt (CSU) meddelt, at han vil tage en nærmere drøftelse med BfV med krav om, at den 1100 sider lange rapport bliver offentliggjort, så den kan faktatjekkes. Samtidig har en lang række delstatsregeringer – ikke kun i øst – meddelt, at man ikke agter at anerkende BfV‘s vurdering af AfD. Senest er det kommet frem, at en lang række såkaldte „beviser“ i rapporten omhandler udsagn om parallelsamfund, migranters kriminalitet og kvindeundertrykkelse i islamiske miljøer. Det skulle dermed være et bevis på, at man er højreekstremistisk, hvis man ytrer dette. AfD har indgivet en klage over rapporten, som dermed ikke har virkning. Næste skridt bliver op til en forvaltningsdomstol i Köln – tidshorisonten er indtil videre ukendt.