Præsidentvalget i Rumænien udfordrer EU, bliver det annulleret igen?

Screenshot

Lederen af højrefløjspartiet AUR, George Simion, er favorit ved anden runde af præsidentvalget i Rumænien den 18.maj. Ved det første valg i november sidste år, blev præsidentvalget annulleret efter påstande om russisk indblanding. Risiko for aflysning af valget er også tilstede denne gang.

Analyse af Ota Tiefenböck

Rumænien: Lederen af det højreekstreme parti AUR (Alliancen for Rumænernes Enhed), George Simion, vandt første runde af præsidentvalget i Rumænien. Simions sejr var sådan set ingen overraskelse, det havde alle meningsmålinger forudset, overraskelsen var, at Simion vandt så massivt, nemlig med 41 procent af stemmerne, hvor han ifølge meningsmålingerne stod til 30-33 procent. Den store vælgertilslutning kan blive afgørende for valgets anden runde. Victor Ponta, tidligere premierminister og medlem af Det Socialdemokratiske Parti PSD, fik nemlig 13 procent. Ponta har siden bruddet med hans socialdemokratiske parti PSD ført nationalistisk politik, og hans vælgere vil formentlig have svært ved at stemme på den mere liberale og proeuropæiske Bukarest borgmester og Simions modstander i anden runde, Nicusor Dan. Simions 41 procent sammen med Pontas 13 procent burde således give en behagelig sejr til Simion, også i anden runde. Udsigten til Simions sejr skaber formentlig en stor bekymring ikke kun i EU, men også i NATO. Simion er i lighed med den bandlyste vinder af det første præsidentvalg, Calin Georgescu, ikke blot EU kritisk og kritisk i forhold til krigen i Ukraine, men er også kritiker af eksempelvis NATOs største luftbase Mihail Kogălniceanu Air Base og af ​​det amerikanske Aegis Ashore-missilskjold i Rumænien. Han er desuden modstander af al militærhjælp til Ukraine.

Det rumænske politiske magtsystem er semipræsidentielt, og præsidenten har ikke ubegrænsede beføjelser, men Rumæniens præsident repræsenterer Rumænien i f.eks. Det Europæiske Råd. Simion som Rumæniens præsident ville således udvide fraktionen af ​​modstandere af den nuværende europæiske politiske linje med endnu en skeptiker. Samme gælder for NATO, hvor præsidenten ligeledes har vigtige beføjelser. Præsidenten udpeger, i samråd med parlamentet, Rumæniens permanente repræsentant i NATO, samt repræsenterer Rumænien på alliancetopmøderne. På det nærmeste møde i Haag i juni ville det bl.a. betyde endnu en stemme for at stoppe militærhjælp til Ukraine. En del af NATOs hjælp til Ukraine afskibes desuden fra rumænske havne, også denne trafik kunne være i fare med Simion på præsidentposten. Vigtigt at bemærke er, at George Simion heller ikke ligefrem er populær i Ukraine og har fået indrejseforbud til landet.

Udover de allerede nævnte beføjelser har den rumænske præsident også beføjelse til eksempelvis til at udskrive en folkeafstemning om spørgsmål af national interesse. Personen på posten er også formand for Det Nationale Sikkerhedsråd, hvis medlemmer inkluderer cheferne for hæren og de hemmelige tjenester, hvor højt klassificerede emner drøftes. Det var eksempelvis her, det første præsidentvalg blev annulleret på grund af en påstået russisk Tik-Tok indblanding i valget. En påstand, der aldrig blev leveret beviser for. En påstand, som oven i købet blev modbevist ved afsløring af, at det var det liberale proeuropæiske National Liberale Parti (PNL), der stod bag Tik-Tok kampagnen i et forsøg på at slå en rival ud, en plan, der dog gav et bagslag.

Simion har desuden varslet, at hvis han vinder anden runde, vil han forsøge at indsætte den “forbudte” Calin Georgescu til premierministerposten. Det kan han ikke umiddelbart gøre uden parlamentets tilsagn, men ingen kan på nuværende tidspunkt forudse, hvad Simions sejr ville betyde for den politiske udvikling i landet. De første tegn på, at Simions sejr vil give politisk ustabilitet har vi set umiddelbart efter valgets første runde, hvor landets premierminister Marcel Ciolacu meddelte, at han trækker sig fra posten og hans socialdemokratiske parti forlader den regerende koalition.

Simion kritiserer levering militærhjælp til Ukraine, kritiserer EU og er allieret med den ungarske premierminister Viktor Orbán. Han er også tilhænger af den amerikanske præsident Donald Trump i hans bestræbelser på at gøre Amerika stort igen. Ifølge rumænske medier er Simion den fortrukne kandidat for både rumænere i Rumænien og i udlandet. Præsidentvalgets anden runde afholdes 18. maj. Meget kan ske i løbet af de kommende dage. Hvorvidt det hele endnu gang kan ende med en tvivlsom annullering af valget er ikke et umuligt scenarium, men endnu en annullering af valget vil formentlig betyde en total politisk destabilisering af Rumænien. En højreradikal præsident eller endnu en annullering af det rumænske valg, det er set fra Bruxelles, et valg mellem pest og kolera.

Share This