Ekspert om oprustning i Europa: Europæiske eliter er styret af følelser ikke rationalitet

Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet/Ukraine: Den tjekkiske professor Oskar Krejčí advarede for fjorten år siden om, at verden var på vej mod en krig. Hvad der dengang virkede som en akademisk overvejelse, er i dag er en realitet. Krejčí deltog i sidste uge i et interview i den tjekkiske alternative internet tv ABJ, hvor han bl. a. kommenterede på krigen i Ukraine og den oprustning der i den kommende tid skal ramme Europa.

„Tal i Vesten viser et fald i uddannelse, et fald i evnen til at placere begivenheder i historisk kontekst, at bukke under for følelser…… “Følelser i politik er et udtryk for irrationalitet, og den slags observerer vi hos mange af de politiske eliter i Vesten. Vi oplever nu den såkaldte oprustning af Europa i forbindelse med Trumps politik, men ingen ser tilbage og siger, hvor meget Europa har brugt på oprustning indtil videre, og hvor meget Rusland har brugt. Sidste år brugte de europæiske NATO-stater trods alt cirka 476 mia. dollars på det såkaldte forsvar. Rusland, mindre end 150 mia. Og vi vil nu øge dette beløb og siger, at vi gør det på grund af Trump, fordi han ønsker fred i Ukraine, og vi vil have sejr, så vi vil bevæbne. „Vi gør præcis, hvad Trump ville have os til at gøre – nemlig at øge militærudgifterne,‟ siger Krejčí og fortsætter.

„Spørgsmålet der også opstår er: hvad skal disse våben bruges til? ”Det allerførste, man skal gøre, det er en dybdegående revision. Hvor i alverden blev alle pengene af? Ifølge officielle NATO-tal var Alliancens militærudgifter sidste år 1,5 billioner dollars – dvs. de 32 lande, der udgør NATO, brugte på det såkaldte forsvar mere end resten af ​​verden. Og det er stadig ikke nok for os!‟, undrer sig Krejčí. NATO-landene brugte 2,71 % af BNP. „Hvor bliver pengene af?‟ spørger politologen.

Han stiller desuden spørgsmålstegn ved, hvad der skal ske med alle de våben, vi kommer til at anskaffe os. „Hvis vi bliver ved med at købe våben, så bliver lagrene fyldt op. „Hvad skal vi gøre ved det? Den eneste løsning er bruge dem, så produktionen kan fortsætte,‟ siger han. Beslutningen om at gå i krig med nogen eller ej, det er ifølge ham en menneskelig beslutning, der ikke følger nogen af systemets love. „Tendensen til krigsførelse er selvfølgelig ekstremt stærk, fordi folks uddannelse er lav,‟ siger Krejčí.

Oskar Krejčí (* 13. juli 1948, Prag) er en tjekkisk politolog, universitetsprofessor og forfatter til omkring tredive bøger og mere end tusind forskellige undersøgelser og studier. ota

Share This