BRICS afholder topmøde i oktober

Foto: 15th BRICS SUMMIT

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

BRICS: Den 22.-24. oktober afholder BRICS sit årlige topmøde, denne gang sker det i Kazan i den russiske republik Tartarstan. Rusland har BRICS formandskabet i 2024, i 2025 bliver det Brasilien. BRICS, oprettet i 2006, står for Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Sydafrika blev fuldt medlem af BRICS i 2011. Det første topmøde blev holdt i Jekaterinburg i Rusland i 2009. I februar i år blev De Forenede Arabiske Emirater, Etiopien, Egypten og Iran også optaget. Saudi Arabien er tilbudt medlemskab og tilslutter sig formentlig BRICS, “overvejer” som det siges, optagelse men deltager flittigt i møderne. I tilknytning til BRICS afholdes der talrige møder og konferencer, senest en større konference om sikkerhedspolitik. Mange lande, efter sigende mindst 20, har også ytret ønske om optagelse i BRICS, deriblandt Pakistan og Indonesien, senest også Tyrkiet og Aserbajdsjan. BRICS omfatter omkring 45 pct. af verdens befolkning, står for 30 pct. af verdens BNP og for 45 pct. af verdens samlede produktion af olie, hvis Saudi Arabien regnes med. Kina har verdens største BNP målt efter købekraft paritet (PPP).

BRICS blev oprettet i 2006 med det formål økonomisk og politisk at afbalancere de rige vestlige lande og især USA. Den målsætning er uændret. Kina, Rusland og Iran er i åben konflikt med EU og især USA og ønsker derfor i særlig grad et stærkt alternativ til Vesten. Indien, Sydafrika og Brasilien fører balance politik, handler og forhandler med USA og EU, men ønsker ikke unipolaritet, dvs. vestlig dominans. BRICS landene er ikke med på de vestlige sanktioner mod Rusland, og Kina og accepterer heller ikke den internationale straffedomstols (ICC) arrestordre mod Vladimir Putin pga. krigen i Ukraine. Putin kan trygt rejse til andre BRICS lande. Sydafrika har stævnet Israel for krigsforbrydelser, har ikke glemt vestlige landes støtte i sin tid til apartheid regimet.

De-dollarisering, ønsket om at undgå afhængighed af dollar som betalingsmiddel, har været og er stadig højt oppe på dagsordenen. Der arbejdes fx på udvikling et særligt digitalt “block-chain”, dvs. et “BRICS pay” betalingssystem og samtidig hermed et på alternativ til SWIFT, det USA kontrollerede system for formidling af betalinger banker imellem. Rusland er udelukket fra SWIFT. Det vil tage tid at oprette et alternativ. Efter planen skal det ske i 2028. Rusland og Kina afvikler allerede nu 93 pct. af deres (i 2023) 227 mia. dollar store samhandel i renmimbi/rubler, uden brug af dollar. Barterhandel, dvs. “vare-for vare” handel og udtryk for virtuel økonomi, er også en del af samhandelen mellem Kina og Rusland. I 2015 blev der inden for rammerne af BRICS oprettet en udviklingsbank med en samlet kapital på indtil videre omkring 100 mia. dollar.

Før 1989, under den gamle kolde krig, havde vi en alliancefri bevægelse, oprettet i 1955 på et møde i Bandung og med Indien, Jugoslavien og Indonesien som førende lande. Målet var at undgå militær og økonomisk afhængighed af både Vesten og Sovjetunionen, der dengang havde supermagt status. BRICS er et “wake-up call” for Vesten og en opfølgning på den game alliancefri bevægelse fra før 1989, men Rusland er ikke og Kina ønsker ikke status som supermagt, militært i hvert fald ikke på globalt plan. Økonomisk derimod står især Kina meget stærkt i Afrika, Latinamerika og Asien. 

Share This