Flertallet af tyskerne ønsker stop for våben til Ukraine
Af Michael Skovgaard
Tyskland/Ukraine: Indtil for relativt nylig var tyskerne splittet mht. våben til Ukraine – dog med en klar overvægt til fordel for leverancer. Nu tegner tal fra Statista.de et nyt billede af situationen med en relativt klar modstand mod våbenleverancer.
Alt i alt er 51 procent imod flere leverancer, mens blot 38 procent er for. 11 procent ved ikke. Hos de tre regeringspartier De Grønne, SPD og FDP er hovedparten for flere våben med henholdvis, 74, 69 og 53 procent.
Hos de to yderfløjspartier AfD og BSW er modstanden oppe på 86 og 85 procent, mens det borgerlige parti CDU/CSU lander i midten med blot 52 procent for yderligere leverancer.
Med til billedet hører, at den siddende Ampel-regering kun kan mønstre omkring 25 procent af vælgerne, hvis der var valg i morgen ifølge instituttet INSA. SPD med ca. 15 procent, og De Grønne med ca. 10 procent. FDP ville ryge helt ud, da de er under spærregrænsen på 5 procent.
Ifølge målingen står CDU/CSU til 32 procent, mens AfD og BSW står til 30 procent tilsammen med henholdvis 20 og 10 procent. Dermed er både CDU/CSU og de to yderfløjspartier reelt større end den siddende og kriseramte Ampel-regering ledet af kansler Olaf Scholz.
De primære årsager til stemningsskiftet er utilfredshed med den siddende regering og dermed to yderfløjspartiers fremgang. Tyskland er på vej mod en mulig økonomisk krise, og der er ganske enkelt ikke længere penge på finansloven til at finansiere Ukraine på bekostning af mere presserende og grundlæggende problemer – heriblandt genopbygningen af den tyske hær.
Som vi tidligere har skrevet i en anden artikel, skønnes den manglende, billige russiske gas at have kostet Tyskland 200 mia. euro, hvilket er den primære årsag til krisen i den tyske sværindustri og især den kemiske industri, hvor flere giganter har varslet fyringer og udflytning til andre lande.
Endelig har Tyskland tilkendegivet, at andre lande må til lommerne, hvis Ukraine skal hjælpes. Den tyske hjælp og bidraget til den samlede EU-hjælp har langt oversteget de beløb, som især de sydeuropæiske lande i form af Italien, Frankrig, Spanien har ydet indtil videre.