Tyskland planlægger at reducere bistanden til Ukraine

Det tyske Bundestag Foto: calflier001

Tyskland/Ukraine: Iflg. et udkast til næste års finanslov vil den tyske regering nedbringe bistanden til Ukraine med 50 pct. Årsagen er, at Trump ser ud til at vinde præsidentvalget i november, og at sociale emner og initiativer på klimaområdet skal prioriteres højere. Budget-problemerne vejer tungt, og udsigten til at vinde over Rusland på slagmarken er nærmest ikke-eksisterende. Den tyske finansminister, Christian Linfner mener, at Ukraine i højere grad må satse på at få støtte via EUs budgetter. Han slår på, at Tyskland over de sidste år har ydet mere til Ukraine end andre lande i EU, også militært, og klart mere end Frankrig.

Budgettet for 2025 er ikke endeligt vedtaget. Det sker formodentlig først sent på året og efter kontroverser internt i regeringen og i parlamentet. I 2022 bevilgede den tyske regering 100 mia. ekstra til militæret, men de penge vil formodentlig være opbrugt i 2027.  38.9 mia. vil være nødvendig i 2028 for at opretholde niveauet.

Problemerne på slagmarken i Ukraine har tydeligt skabt mere krigstræthed. Efter alt at dømme må Ukraine, efter råd fra vestlige lande, vælge en mere defensiv strategi. Zelensky har selv lagt op til forhandlinger om våbenhvile. En egentlig fredsaftale har lange udsigter. Vestlige våbenleverancer, lyder det, vil langt fra kompensere for Ukraine’s stærkt voksende problemer med at skaffe det nødvendige militære personale. Og fortsat krig vil under de forhold øge faren for eskalation og atomkrig. Søren.Riishøj

Share This