Serbiens nye regering, to ministre er på USAs sanktionsliste

Aleksandar Vulin-Foto-mediaportal.vojvodina.gov_.rs_

Serbien: Serbien afholdt valg til parlamentet i december 2023. Først nu er den ny regering endeligt på plads. Ny ministerpræsident bliver Milos Vucevic. På ministerlisten finder vi to personer, som er på USAs sanktionsliste. Begge er anklaget for korruption og forbindelser til Rusland. Den ene er Aleksandar Vulin, tidligere hærchef, politichef og direktør for landets efterretningsvæsen. Den anden er Nenad Popovic, der skal være minister uden portefølje. Vucevic afløser på posten som ministerpræsident Ana Brnabic, der fremover skal lede parlamentet. Hun har været og er stadig en af præsident Vucic’ tro allierede.

USA har i årevis indført sanktioner mod enkeltpersoner, der ikke følger USAs linje. Listen er lang. Serbien forsøger at føre flervektor politik, dvs. opretholde gode forbindelser til EU, USA, Rusland og Kina på samme tid. Det er ikke let, mildt sagt. Sanktioner mod Rusland og Kina afvises fra serbisk side, og fuldt medlemskab af EU har bl.a. derfor lange udsigter.

I disse dage markeres for øvrigt 20 året for EUs første store udvidelse “mod øst” i 2004. De år har været turbulente. EU fremstår i dag langt fra enigt udadtil, tænk blot på krigene i Ukraine og i Gaza. 10 nye lande, deriblandt Ukraine og Moldova, enten ønsker eller forhandler om optagelse i EU. Søren.Riishøj

Share This