Von der Leyen rejser til Washington

Von der Leyen Foto- European Parliament

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

EU/USA: For nylig var Tysklands kansler Olaf Scholz på kort visit i Det Hvide Hus. Nu rejser også Ursula von der Leyen, forkvinde for EU Kommissionen, til Washington og endnu engang er spørgsmålet om forholdet til Kina og krigen i Ukraine er højt på dagsordenen. USA mener, at Kina allerede leverer våben og vil intensivere leverancer af våben til Rusland. Men EU og Tyskland savner det, der ligner håndfaste beviser, som sagt af Von der Leyen er der “no evidence” for kinesiske våbenleverancer til Rusland.

Karine Jean-Pierre, pressesekretær i Det Hvide Hus”, siger da også, at Biden “mere bredt” vil diskutere de “udfordringer” for Vesten, som Kina rejser politisk og økonomisk. USA vil have EU med på at begrænse import af højteknologi fra Kina, senest manifesteret i kravet om at forbyde det populære kinesiske medie TikTok. EU og især Tyskland ønsker ikke handelskrig med Kina. Polen følger heller ikke samme hårde linje over for Kina som over for Rusland. Handelskrig med Kina vil koste langt flere penge end sanktionerne over for Rusland. Kina er Tysklands største handelspartner.  Det vejer meget tungt.

I Washington vil von der Leyen også diskutere USAs “green subsidies plan”, som i Europa betragtes som protektionisme og derfor vil blive mødt med modforholdsregler fra EU side. Iflg. amerikanske medier arbejder også USA bag kulissen for at få påbegyndt forhandlinger om fred i Ukraine. Lige nu vil Ukraine kæmpe videre på slagmarken, men håbet er, siges det, at et tilbud om en forsvarsaftale efter krigens afslutning vil kunne få Kiev med på forhandlinger. Den skal i givet fald give Ukraine adgang til militært udstyr og til våben og ammunition. Opbakningen til en både langvarig og dyr stedfortræder krig (“proxy war”) i Ukraine er dalende USA og i en del europæiske lande, ikke kun i Tyskland.

Share This