Ukraine og den russiske gas

Illustrationsfoto: Lionel Allorge

Ukraine/Rusland: Ukrtransgas, der står for lagring og transport af gas for det statslige ukrainske selskab Naftogaz har opgraderet sine pumpestationer for med sikkerhed at kunne forsyne Ukraines sydlige og østlige regioner med gas, skulle Rusland helt standse for transit af russisk gas via Ukraine. Det oplyser Reuters og tænketanken ”Emerging Europe”.

Naftogaz har også lagret 1.6 mia. m3 gas under jorden for at fastholde gasleverancer i tilfælde af et muligt russisk transit-stop for gas. De nødvendige tekniske og regulative løsninger er bragt helt på plads, erklærede selskabet den 14. august.

Forhandlingerne mellem Naftogaz og Gazprom er lige nu gået i stå pga. af de amerikanske sanktioner rettet mod Northstream II projektet og forsinkelsen af projektet pga. den danske regerings tøven, når det gælder de nødvendige godkendelser af linjeføringen omkring Bornholm.

Dertil kommer flere juridiske uoverensstemmelser parterne imellem. Rusland vil først forhandle med Kijev, når den nye ukrainske regering er på plads. De første møder mellem parterne ventes afholdt i september måned.

EU Kommissionen er gået ind for en langsigtet 10-årig aftale for transit af russisk gas, gerne 60 mia. m3 om året, for at sikre Ukraine fortsatte transitindtægter. Ukraine selv arbejder for helt at frigøre sig fra russisk gas, derfor bestræbelserne for at at importere flydende gas (LNG) fra Quatar. Rusland har foreslået en forlængelse den gældende aftale frem til 2021. søren.riishøj

Share This