Arkivmateriale om Walesa’s rolle som agent for kommunisterne dukket op
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Nye dokumenter, som angiveligt bringer nye oplysninger om Lech Walesa’s rolle som agent for den kommunistiske sikkerhedstjeneste er fundet i afdøde tidligere indenrigsminister Czeslaw Kiszczak’s hjem.
Af disse materialer fremgår det ifølge chefen for det nationale mindeinstitut IPN, at den tidligere frihedshelt i en periode i 1970erne aktivt samarbejdede med de kommunistiske myndigheder og fik penge for det. Lech Walesa bar i arkiverne navnet “Bolek”.
De nye oplysninger om Walesa kommer fra chefen for IPN Lukasz Kaminski, og historien fylder meget i de polske medier torsdag.
Ifølge Kaminski skulle mappen og de nye oplysninger om Lech Walesa være autentiske, for materialet er blevet gennemgået med hjælp fra garvede arkiv-folk.
Debatten om Lech Walesa’s rolle og hans samarbejde med de kommunistiske myndigheder i frem til slutningen af 1970erne har stået på længe. Hans modstandere inden for og uden for Solidaritet har gjort alt for at miskreditere Lech Walesa mest muligt.
Også Kaczynski og Lov og Retfærdighedspartiet har haft et elendigt forhold til den gamle frihedshelt. I sin tid, tilbage i 1989erne, måtte tildelingen af Nobels Fredspris til Walesa udsættes et år, da de kommunistiske myndigheder lod sive til den norske Nobel-komite, at Walesa havde optrådt som agent.
De nye dokumenter rejser igen en debat om, ikke alene Walesa’s person, men også om, hvad der var korrekt og ikke-korrekt at gøre under det kommunistiske styre.
Adskillige præster og biskopper fra den katolske kirke samarbejdede jo også med sikkerhedstjenesten og gav oplysninger til myndighederne, som regel for at få modydelser.
Fra 1978, med oprettelsen af Solidaritet og valget af den polske pave, slog Walesa ind på oppositionslinjen, så anklagerne mod ham er begrænset til årene frem til slutningen af 1970erne.