Tyskland: En løsning på Ukraines problemer skal ske i 2016
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Tyskland/Ukraine: Tyskland, der i år har formandskabet for OSCE, har sat en løsning på problemerne i Østukraine højt på dagsordenen. Det erklærer den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier.OSCE har samlet 57 medlemsstater og tager kun beslutninger efter konsensusprincippet. OSCE blev oprettet i 1973 og erstattede det gamle CSCE.
De politiske forhandlinger om Ukraine finder primært sted inden for rammerne af ”Normandiet-formatet” med Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland som deltagere.
Spørgsmålet er, om projektet om fred lykkes. Vladimir Putin gav her efter nytår et interview til det tyske ”Bild”, og her fastslår han, at Tyskland og Frankrig ikke bør kræve mere af Rusland end af Ukraine under de kommende forhandlinger.
Anklagerne fra Kijev mod Rusland er ”absurde”, siger han og henviser direkte til indholdet i Minsk II aftalen fra februar i fjor. Den nødvendige tillid mellem parterne eksisterer ikke her og nu.
Ukraine opfylder ikke vigtige dele af Minsk II aftalen, siger Putin, frem for alt den lovede gennemførelse af forfatningsreformen, der skal skabe selvstyre og en særstatus for Østukraine.
Putin anerkender, at Tyskland og Frankrig her og nu har andet at se til end Ukraine, frem for alt flygtningekrisen og terror, men det underskylder ikke, at der ikke handles konstruktivt, når det gælder Ukraine.
Rusland selv har neddroslet spørgsmålet om Ukraine og koncentreret sig om Syrien og det russiske militære engagement her samt ”krigen” med Tyrkiet efter nedskydningen af det russiske jagerfly.
Spørgsmålet er, om Tyskland og Frankrig vil ophæve sanktionerne mod Rusland uden en varig politisk løsning for Ukraine og i stedet stille sig tilfreds med en ”fastfrysning”. Meningerne er delte, men støtten til fortsatte sanktioner mod Rusland er vigende.