25 året for Tjekkoslovakiets deling: Meciar og Klaus gør status
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Tjekkiet/Slovakiet: Til nytår er det 25 året for Tjekkoslovakiets deling. Og at dømme efter en debat forleden i tjekkisk TV mellem de to daværende ledere, Tjekkiets Vaclav Klaus (dengang ministerpræsident) og Slovakiets Vladimir Meciar var beslutningen om at dele landet helt rigtig.
Forholdet mellem Tjekkiet og Slovakiet er i dag særdeles godt, begge lande er EU-medlemmer og begge har høj økonomisk vækst.
Meciar takkede under debatten for den hjælp, tjekkerne ydede slovakkerne i mellemkrigsperioden, under præsident Masaryk, men føderaliseringen af Tjekkoslovakiet efter krigen kom aldrig til at virke. Klaus sagde meget rigtigt, at det føderale spørgsmål aldrig blev drøftet ordentligt under kommunismen pga censuren. Det bidrog til, at det var svært at diskutere emnet ordentligt, da muren faldt i 1989.
Tjekkoslovakiet blev formelt føderalt opbygget i 1969, i kølvandet på Warszawapagtinvasionen i august 1968, men den politiske magt var under “normaliseringen” i årene helt frem til 1989 helt koncentreret i det kommunistiske parti.
Klaus og Meciar var enige om, at Tjekkoslovakiets deling stod i skarp modsætning til den blodige opløsning af Jugoslavien og de etniske udrensninger der fulgte med. Derfor betegnelsen “fløjlsskilsmissen” om det der skete for 25 år siden. Vaclav Havel, præsident efter 1989 for Tjekkoslovakiet, forsøgte forgæves at undgå delingen. Efter 1. januar 1993 blev han Tjekkiets præsident.