Zizkov: Prags svar på Montmartre

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prags tidligere arbejderkvarter Zizkov byder på den største koncentration af værtshuse og forlystelsessteder i Europa, og prisniveauet ligger på under det halve sammenlignet med Prags centrum.

Tekst og foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Hvis man tager de uofficielle statistikker for god vare, så findes den største koncentration af værtshuse og forlystelsessteder per kvadratmeter i Europa i kvarteret Zizkov i Prag. Kvarteret ligger øst for Prags historiske centrum og er formentlig ukendt for de fleste udenlandske turister. Til glæde for borgerne i Prag, som helst ser kvarteret fri for souvenirbutikker, restauranter hvis menukort rent prismæssigt kun henvender sig til udenlandske turister eller store internationelle fastfoodkæder, som ellers er at finde de fleste andre steder i byen.

Zizkov er andet end Karlsbroen, Prags Rådhus eller kvarteret Mala Strana, og sådan skal det helst blive ved med at være. Det betyder dog ikke, at udenlandske gæster ikke er velkomne, men Zizkov er tjekkisk  og henvender sig til tjekkisk publikum. Det betyder priser, som er langt lavere end i Prags centrum, og det betyder også et sprudlende natteliv, et bohememiljø og massevis af værtshuse, klubber, spillesteder og restauranter helt nede på jorden. Zizkov har i løbet af de seneste år fået tilnavnet Prags Montmartre, og det er ikke helt uden grund.

 

Kommunist finger

Man behøver hverken et turistkort eller et navigationsanlæg for at finde Zizkov. Det gælder bare om at kigge op. Der hvor et mærkeligt, ultramoderne og lidt surealistisk tårn rager op over Prags tage, der ligger Zizkov. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAZizkov tv-tårn er ufrivilligt blevet et af kvarterets varetegn. Tårnet blev bygget mellem 1985 og 1992, var i sin tid et meget omdiskuteret byggeprojekt. De færreste borgere i Prag brød sig om arkitekturen, og tårnet fik hurtigt tilnavnet Husaks finger. Gustav Husak var landets daværende kommunistleder og landets præsident. I dag har de fleste vænnet sig til tårnet, selvom det rent arkitektonisk ikke helt passer sammen med kvarterets øvrige arkitektur, som hovedsageligt består af huse bygget sidst i det 19. århundrede og i begyndelsen af 20. århundrede. Tårnet er efter de politiske omvæltninger i 1989 blevet udsmykket med skulpturer af den tjekkiske kunstner David Cerny, kendt for sit kontroversielle EU værk Entropa. Cernys værker forestiller babyer, der kravler op og ned af tårnet og yderligere undrestreger tårnets surealistiske karakter. Tårnet er et udsigtstårn og øverst oppe ligger også en restaurant, hvor man ifølge mange borgere i Prag kan få den bedste udsigt over byen. Derfra kan man nemlig ikke se selve tårnet, siger de.

Mange muligheder

Zizkov tårnet er dog langtfra kvarterets største attraktion. Det er gaderne omkring tårnet, hvor der sker noget. Det hele ligger i en ganske lille radius omkring tårnet. Ægte tjekkiske værtshuse med højtspillende musik og live-optræden, gårdhavebeværtninger i flippet 60`ser stil, restauranter som serverer klassisk tjekkisk mad, men også restauranter med finere eksotisk mad.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tæt ved tårnet, i gaden Kubelikova, ligger kvarterets mest populære spillested Palac Akropolis, som har specialiseret sig i eksperimenterende musik og teater fra ind- og udland og flere gange er blevet kåret, som Tjekkiets mest populære spillested. Der er live-optræden hver dag. Derudover har Akropolis en restaurant, som er en oplevelse for sig. Restauranten serverer god og anderledes mad og byder på særprægede omgivelser, designet af den tjekkiske kunstner Frantisek Skala, blandt andet bizarre og mærkelige objekter, lamper lavet af kokosnødder eller en omvendt kano, som hænger ned fra loftet.

Ikke langt fra Akropolis ligger værtshuset Nad Viktorkou, hvor man kan møde unge studerende, gamle hippier og tjekkisk undergrundmusik  i værtshusets spilleklub. Hvis man vil en tur ud i det grønne, er spillestedet, park og værtshus Parukarka et oplagt valg. Her kan man købe tjekkisk øl, eller andre drikkevarer og mod pant medbringe glasset overalt i parken. Parukarka arrangerer jævnligt udendørskoncerter, både i selve parken under den blå himmel og i klubben “Climbing og Music Club Parukarka Underground”, hvor man kan opleve tjekkisk eksperimenterende musik. Stedet er oprindeligt en bunker, bygget i 50`erne og er en oplevelse i sig selv.

Share This