Vucic endnu engang i Moskva

aleksandar_vucic-foto-zoran-zestic

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Serbien: Serbiens ministerpræsident Aleksandar Vucic har netop afsluttet endnu et besøg i Moskva. Og her ønskede Vladimir Putin ham held og lykke med valget her den 2. april, hvor Vucic vil forsøge at blive sit lands præsident.

Kremls talsmand Dmitrij Peskov erklærede op til mødet, at Rusland ikke har og heller ikke vil blande sig i det serbiske valg på søndag.

Aleksandar Vucic takkede under mødet med Putin for Ruslands støtte til ”Serbiens territoriale integritet”, underforstået den russiske støtte til Serbien, når det gælder Kosovo’s status og vilkårene for det serbiske mindretal.

Under besøget var han ledsaget af arbejdsministeren og forsvarsministeren. Formelt var det økonomiske samarbejde på dagsordenen, men det militære samarbejde vejede også tungt, for sidste år donerede Rusland 6 MIG 29 fly til det serbiske militær.

Putin er populær i Serbien, så det er ikke tilfældigt, at Vucic rejste til Moskva så kort tid før præsidentvalget. For få uger siden, den 14 marts, mødte han Tysklands Angela Merkel for at vise fortsat interesse for serbisk medlemskab af EU.

Vucic’s hovedmodstander ved valget på søndag, tidligere ombudsmand Sasa Jankovic har ikke overraskende beskyldt Vucic for at (mis)bruge udenlandsrejserne til at styrke sig selv på valgdagen.

I alt 11 kandidater stiller op ved valget på søndag. Den siddende præsident Tomislav Nikolic kunne ikke denne gang få opbakning fra Det Progressive Parti, der ønsker ministerpræsident Aleksandar Vucic på posten.

Tidligere, fx i Rumænien og Slovakiet, har siddende ministerpræsidenter ikke haft held med at stille op ved præsidentvalg og vinde, men måske det lykkes for Vucic.

I meningsmålingen fra IPSOS fører Vucic i hvert fald klart med over halvdelen af stemmerne allerede i første valgomgang.

Sasa Jankovic står til 12 pct., Ljubisa Prelacevic-Beli 11 pct., formanden for Det Radiale Parti Vojuslav Seselj og Vuk Jeremic, tidligere udenrigsminister og formand for FNs generalforsamling til hvert omkring 7 pct. En eventuel anden valgrunde skal afholdes 16. april.

Share This