Voldsomt dyk i opbakningen til Merkel

Tilfredshed med politikerne. kilde: Deutschlandstrend / ARD, 4. august 2016

Tilfredshed med politikerne. kilde: Deutschlandstrend / ARD, 4. august 2016

Af Uffe Gardel

UffeSå ramte utilfredsheden Angela Merkel, og den ramte hårdt: en ny meningsmåling viser et styrtdyk i opbakningen til Merkels embedsførelse.

Meningsmålingen blev offentliggjort torsdag af TV-stationen ARD, og den viser den laveste opbakning siden februar, da migrantkrisen var på sit højeste.

Det er uklart om det er terrorbølgen, der rammer Merkel her, for den er der ikke spurgt til – og tidligere målinger har vist stor tilfredshed med politikernes indsats mod terror. Men tilfredsheden med migrantpolitikken er meget lille nu; kun 34 procent er tilfredse med Merkels migrantpolitik, mens 65 procent er utilfredse. I april, da man sidst stillede spørgsmålet, var 59 procent utilfredse.

Tilfredshed med flygtningepolitikken. Kilde: Deutschlandstrend / ARD

Tilfredshed med flygtningepolitikken. Kilde: Deutschlandstrend / ARD

Samtidig er opbakningen til den ellers ikke vældig populære CSU-leder Horst Seehofer steget tilsvarende; han nyder nu næsten lige så stor opbakning som Merkel. Seehofer og CSU har under hele migrantkrisen været meget kritisk over for Merkels håndtering af tilstrømningen, og en fredsslutning på et møde mellem søsterpartierne CDU og CSU i Potsdam i juni holdt kun i kort tid.

Både die Welt og Frankfurter Allgemeine Zeitung lufter i dag fredag spekulationer om, at  Seehofer måske har tænkt sig at forsøge at unionspartiernes kanslerkandidat i stedet for Merkel. ved valget i 2002 var det – efter aftale med CDU – CSU-lederen Edmund Stoiber, som var kanslerkandidat, så der findes fortilfælde.

Det er dog lidt tidligt at forudse et stort politisk jordskred; det lader vente på sig. ARD offentliggjorde samtidig en almindelig politisk meningsmåling, og den viste nærmest uforandret tilslutning til både unionspartierne CDU/CSU og til det indvandringskritiske højreparti AfD.

Jeg har svært ved at se for mig at nogen i CDU skulle forsøge at vælte Merkel, endisge acceptere Seehofer som kanslerkandidat, med mindre unionspartierne begynder seriøst at bløde vælgere til AfD. Og det er der altså ikke tegn på endnu. Det kunne man tolke sådan, at CDU-vælgerne vil give deres parti lidt tid til  at ændre kurs eller skifte leder. Det er dog rent gætteri. Men under alle omstændighederne må meningsmålingen bekymre i kanslerkontoret.

Share This