Volden i Kijev fortsætter

Vold og overfald i forbindelse med de seneste demonstrationer i den ukrainske hovedstad fortsætter.

Af Ota Tiefenböck

Illenko

Andriy Illenko

Ukraine: Først var det demonstranterne, så en undersøgende journalist og i fredags en oppositionspolitiker. I alle tilfælde kom de involverede alvorligt til skade.

Oppositionspolitiker og medlem af det ukrainske parlament  for partiet Svoboda Andriy Illenko og hans advokat Sydir Kizin skulle fredag møde på distriktpolitistationen i Kijev for at afgive et vidneudsagn, men blev overfaldet af omkring seks ukendte personer. At de kun slap med brækket kæbe og hjernerystelse skyldes ifølge deres eget udsagn nogle forbipasserende, som kom til at forstyrre overfaldsmændene.

Illenko2

Sydir Kizin, Illenkos advokat

Partiet Svoboda har efter overfaldet offentliggjort en pressemeddelelse, hvor det beskylder politiet for at være medskyldigt i overfaldet. Ifølge Svoboda var det nemlig kun politiet og Andryi Illenko, der kendte til tidspunktet for afhøring. Partiet forlanger, at sagen bliver vurderet som et forsøg på mord, men det afviser politiet, som ifølge den ukrainske avis Segodnya har karakteriseret sagen som hooliganisme. Politiet beskyldte lørdag tidligere medlemmer af Svoboda, som blev eksluderet af partiet i løbet af den seneste tid,  for at stå bag overfaldet.

Andryi Illenko betegner politiets beskyldning for “idiotisk”, som han kun kan kommentere tilsvarende.

“Overfaldet skete tæt på skolen, hvor jeg havde min skolegang. Politiets beskyldning svarer til at sige, at overfaldet blev organiseret fordi jeg i 6. klasse glemte at aflevere en matematikbog til skolens bibliotek, siger Andrui Illenko.

I sagen om journalisten Tetyana Chornovil, som blev overfaldet og gennembanket den 27. december, kom politiet ligeledes med erklæring om, at det var den ukrainske opposition,i  denne sag Vitalij Klitsjkos parti UDAR, der stod bag overfaldet. Begge sager er fortsat under politiets efterforskning.

Share This