Visegrad-landene til vigtigt møde i Prag mandag

Visegrad landene

Visegrad landene

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Centraleuropa: Flygtningekrisen er endnu engang på dagsordenen, denne gang på et udvidet Visegrad-møde i Prag mandag. Ud over de fire centraleuropæiske lande er også Bulgarien og Makedonien inviteret.

Tjekkiets udenrigsminister har før mødet været i Makedonien for at forberede mødet i Prag og tilbyde Makedonien hjælp til effektivt at bevogte grænsen, hvor situationen mildt sagt er kaotisk.

Kun flygtninge fra Syrien, Afghanistan og Irak med papirerne i orden skal kunne passere. Makedonien vil anlægge et hegn langs grænsen for at sikre sig mod ulovlig indtrængen og vil uden tvivl blive tilbudt hjælp.

Ungarn ser tydeligt sig selv som et nøgleland, når det gælder indsatsen fra Viselandegruppen på Balkan. Regeringens talsmand har lige ud sagt, at sker der ikke noget fra EU side meget snart, vil Ungarn bygge et hegn også langs grænsen til Rumænien.

Viktor Orbán har været ude og udtrykt meget stor vrede over rygter om en mulig hemmelig aftale mellem Tyrkiet og Tyskland, hvorefter 500.000 flygtninge skal bringes til Europa og fordeles efter et obligatorisk kvoteordning.

Det er i Viselandegruppen den udbredte opfattelse, EU og Tyskland og Grækenland svigter, når det gælder grænsekontrollen. Der er stemning for ligefrem at ekskludere Grækenland fra Schengen.

Når andre svigter må Visegrad-landene træde i karakter og handle selvstændigt og tage de konfrontationer, der måtte være uomgængelige. Det er forventningen, at flygtningestrømmen vil tage stærkt til i foråret. Så handles der ikke nu, bliver situationen endnu mere uoverskuelig, mener man i Visegrad gruppen.

Share This