Visegrad-landene: EU’s kohæsionsfonde skal fortsætte efter 2020

Visegrad landene

Visegrad landene

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen, Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet: Visegrad-landene, Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet, besluttede på et møde i sidste uge aktivt at arbejde for at EU’s kohæsionsfonde skal fortsætte også efter udløbet i 2020. Det oplyser sekretær i Viktor Orbáns kontorchef, Nándor Csepreghy til det ungarske nyhedsbureau MTI.EU’s kohæsionsfonde skal udligne forskellen mellem rige og fattige regioner i EU og har siden den store udvidelse i 2004 givet landene i øst meget store overførsler fra EU’s kasser. Spørgsmålet er, om EU’s store nettobidragydere vil fortsætte hermed i en tid, hvor det knager alvorligt i EU-sammenholdet. Under alle omstændigheder er det forventeligt med meget svære budgetforhandlinger i EU.

På Visegrad-mødet deltog også EU’s kommissær for kohæsionsfondene, Corina Cretu, samt repræsentanterne fra Bulgarien, Rumænien, Kroatien og Slovenien, da disse lande også har en åbenlys interesse i at fastholde de store økonomiske overførsler fra EU’s kasser.

Et af argumenterne er, at hver euro fra fondene giver 2-3 euro i ordrer til de lande i EU, der er nettobidragydere, og at det skaber større balance i EU. EU-landene i øst har stadig lang til at nå EU’s gennemsnit i BNP og indkomst.

Share This